Fredag 17 november
Tid: 13.00
Scen: Charlotte Löwensköld

Värmlands bokfestival är inte bara en festival –det är också där Årets Värmlandsförfattare får sitt pris. Missa inte prisutdelningen där även Region Värmlands litteraturstipendier och priset till Årets värmlänning.

Årets Värmlandsförfattare är ingen mindre än matskribenten och författaren Lena Sewall, känd för sina böcker som kombinerar mat och kulturhistoria; En bit Skagen – Kulinariska strövtåg i Skagenmålarnas fotspår (1994), Mina godaste julrecept (2011) och En bit Racken – Kulinariska strövtåg i Rackenmålarnas fotspår (2013)

Sewalls senaste verk är En bit Värmland, där recepten är upplagda efter värmländska platser och personer.

Lena Sewall är inte bara författare utan även bibliotekarie, krönikör och föreläsare. Hon har tidigare gett ut böcker om bibliotek på sjukhus samt medverkat i en lång rad antologier.

Region Värmlands litteraturstipendiater

Årets Värmlandsförfattare utses varje år, och även stipendiet delas ut årligen, till minst två verk ur det senaste årets utgivning av litteratur med Värmlandsanknytning.

2017 är Hanna Hellquist en av stipendiaterna.

”Region Värmlands litteraturstipendium tilldelas Hanna Hellquist för En tryckare på Blue Moon Bar, en samling krönikor där författaren skildrar mänskliga relationer i allmänhet och den unga kvinnans strävan mot ett jämställt liv i synnerhet. Hanna Hellquists texter är skrivna med en alldeles egen litterär röst och med en stor portion humor.”

Den andra stipendiaten är John Eriksson som får utmärkelsen för Idrott i Nordvärmland, med motiveringen:

”För ett idrottshistoriskt och lokalhistoriskt författarskap på hög nationell nivå där nordvärmländsk idrott inom alla områden belyses i ord och bild.”

De två stipendiaterna får dela på totalt 60 000 kr.

Årets Värmlänning

Årets värmlänning tillkännages i ett samarrangemang mellan NWT, Wermländska Sällskapet i Stockholm samt Ahlmarks.

Hålltider

Prisutdelning: fredag kl 13.00

Samtal med Lena Sewall: fredag kl 14.00

Samtal med Hanna Hellquist: fredag kl 15.00

Samtal med John Eriksson: fredag kl 15.30

Fakta

I juryn för de båda utmärkelserna sitter bland andra representanter från Föreningen Värmlandslitteratur och från Region Värmland.

Region Värmlands mål med både stipendiet och utmärkelsen Årets Värmlandsförfattare är att bidra till att den starka berättartraditionen i Värmland fortsätter att leva och utvecklas, vilket är en viktig del i Värmlands utveckling.