Vuxna

Bengt Alshalabi och Bengt Hällgren

Bengt Alshalabi och Bengt Hällgren

Den rödhårige flyktingen

Tid: Fredag 22 november, klockan 15.00
Plats: Lilla scenen

År 2015 kom 51 338 flyktingar från Syrien till Sverige. En av dem var Bengt Alshalabi. Av en slump kom han att bo hos familjen Hällgren i Karlstad. Där lärde han sig på kort tid att tala svenska. Med familjen pratade han ofta om kulturskillnaderna mellan Syrien och Sverige, och så uppkom idén att han tillsammans med Bengt Hällgren skulle skriva en bok om sitt liv. Genom att låta svenska läsare se världen ur ett syriskt perspektiv, skulle han nog kunna göra det lättare för svenskar och syrier att förstå varandra.

Den rödhårige flyktingen är den detaljerade och sanna berättelsen om hur det är att växa upp i Syrien och gå i skola där, om hur kriget kom och familjen under svåra omständigheter tvingades fly till Jordanien, om hur han själv valde att ta sig till Europa för att få en utbildning. Boken beskriver också de kulturkrockar – både positiva och negativa – som han drabbades av sedan han kommit till Sverige.

Bengt Hällgren har tidigare bland annat skrivit två läroböcker i svenska för engelsktalande. Den första av dem, From English to Swedish 1, är numera Amazons bästsäljande lärobok i svenska i England.

Kommentarsfältet är stängt

Tema av Anders Norén