Fredag 17 november
Tid: 11.30
Scen: Gösta Berling

Filleklée – en västvärmländsk textil

En hyllning till alla väverskor och vävare som bevarat och utvecklat en kulturskatt som har sina rötter i det värmländska kulturarvet. Filleklée har vävts i gränstrakterna mot Norge sedan mitten av 1800-talet. Fille är ett dialektord som betyder trasa eller tygremsa.

Annie FredrikssonYlva Kongbäck ÖstlundBöret Segolsson KnutssonBritt-Marie Berggren och Elsy Bråtsjö Nilsson delar i boken med sig av sin mångåriga forskning och stora yrkeskunskap. Här hittar du historik, fakta, inspiration, vävbeskrivningar och goda tips om du vill väva ett eget filleklée.

Carina Olsson arbetar som hemslöjdskonsulent på Region Värmland. Under sin uppväxt i Sillerud beundrade hon den rödvita väven med långa fransar som låg över kallmangeln, ett avklippt filleklée som henens morfarsmor hade vävt i början av 1900-talet.

Under sina studier i etnologi började hon forska i traditionen att väva och använde denna specifika textil. Som hemslöjdskonsulent samordnar hon den statligt finansierade slöjdverksamheten i Värmland och har genom åren mött eldsjälar och slöjdare som bevarat och utvecklat denna enkla väv så att den både bevaras och utvecklats in i framtiden.