Herr Arne, Lördag

Christer Gustavsson

Lördag 18 november
Tid: 16.00
Scen: Herr Arne

Deje-Hitler
– den svenske führern Birger Furugård i 1930-talets medier

I Värmland fanns under sent 1920-tal och in på 30-talet en närvaro av nazistiskt präglade idéer och organisationer. Veterinären Birger Furugård, ”Deje-Hitler”, bildade och stod i spetsen för svenska nazistiska partier fram till 1936.

Denna bok speglar samtida källors uppgifter om och bevakning av Birger Furugård, framför allt i dagspressen. Han beskrevs ofta i en raljant ton, någon gång med motvillig beundran men nästan alltid kritiskt. Dokumenten berättar om partiverksamheten, hans nära kontakter med de tyska nazistledarna, interna motsättningar och splittringar i rörelsen, hans personliga tillkortakommanden och en genom livet bestående politisk trosvisshet.

Christer Gustavsson är uppväxt i Värmlandsbro. Han har akademiska examina i samhällsvetenskapliga ämnen och i teologi vid Uppsala universitet. Arbetade i många år med bistånd och internationella frågor som internationell sekreterare. Föreningsaktiv, bl.a. i Svenska FN-förbundet där han även varit anställd. Under senare år har Christer främst arbetat med integrationsfrågor, både inom myndighetsvärlden och för närvarande kommunalt.

2012 startade han Bernhards förlag och har sedan dess utgivit ett dussintal titlar. En hel del har anknytning till Värmland; allt ifrån thrillers, internationella relationer, lokalhistoria och värmländska personporträtt till humor.

  1. Jan Gustavsson

    Heja Christer!

Leave a Reply

Tema av Anders Norén