Vuxna

Claes Åkerblom

Jugend, art déco, dansk möbeldesign och världens mest sålda bokhylla

Tid: Lördag 23 november, klockan 13.30
Plats: Lilla Scenen

Claes Åkerblom kommer att berätta om sin nyutkomna bok om Seffle Möbelfabrik – String-Seffle. Det handlar om arbetarkollektivet från storstrejksåret 1909, det företag som 1957 köptes av bokförläggare Kaj Bonnier och hans String Design.

Berättelsen ger en bild av svensk möbelindustri i stort. Vi kan följa utvecklingen, från jugendepoken, via 1920-talets framgångsrika satsning på art déco till 1950-talets storslagna exportsatsning; hur ek, mahogny och björk med åren ersattes av teak, jakaranda och valnöt. Boken berättar om 1950- och 60-talens danska möbeldesign – och inte minst om Stringhyllans historia.

På ett par decennier utvecklades Seffle Möbelfabrik till Västsveriges största möbelfabrik. Företaget överlevde två världskrig, depression och åtskilliga konjunktursvängningar. Men så kom 1970-talet. Någon har talat om ”världens tuffaste bransch”. På tio år förlorade Sverige 200 möbeltillverkare. String-Seffle var en av dem. 

Claes Åkerblom kommer från Säffle och är allmänt intresserad av lokalhistoria. Bland hans tidigare utgivning finns en prisbelönt bok om säfflefotografen Ludvig Åberg.

facebook.com/sefflemobelfabrik

Kommentarsfältet är stängt

Tema av Anders Norén