Lördag 18 november
Tid: 13.30
Scen: Charlotte Löwensköld

Den svåra berättelsen

Den prisbelönta journalisten Dan Josefsson besöker bokfestivalen och berättar i ett samtal med frilansjournalisten Annika Lindqvist om hur dokumentären om Fallet Kevin kom till och om sin tidigare granskning av Quick-fallet. Hur berättar man de tyngsta historierna så att någon ändå orkar lyssna och titta? Vilka etiska överväganden ställs man inför som journalistisk berättare och hur hanterar man dem?

När SVT under våren 2017 sände dokumentären om utredningen av mordet på 4-årige Kevin utanför Arvika väcktes en omfattande debatt om rättssäkerheten i Sverige. Hur kunde två barn fällas för ett mord trots den brist på bevis som rådde, enligt dokumentären?

Dokumentären, som var gjord i tre avsnitt, har lett till att fallet utreds på nytt och förundersökningen pågår fortfarande. Det finns alltså i nuläget inget rättsligt utslag som tar ställning till om de tidigare misstänkta bröderna fortfarande ska ses som misstänkta eller inte.

Det här är inte första gången som journalisten Dan Josefsson tar sig an den här typen av svåra granskningar och tunga berättelser. Han har tidigare skrivit boken Mannen som slutade ljuga – Berättelsen om Sture Bergvall och kvinnan som skapade Thomas Quick, som handlar om rättsskandalen kring Bergvall och om en psykolog som Josefsson menar hade en avgörande betydelse för att Bergvall – då Quick – skulle erkänna en lång rad mord som han faktiskt inte hade begått och dessutom bli felaktigt dömd för det.

Mannen som slutade ljuga hyllades av kritikerna, nominerades till Augustpriset och fick flera utmärkelser inklusive Stora journalistpriset, Guldspaden, Kristallen och Johan Hansson-priset. Dan Josefsson gjorde även en TV-dokumentär på samma tema tillsammans med journalisten Jenny Küttim.

Han har också tidigare varit redaktör för antologin Välkommen till dramafabriken, som kom ut år 2000 och innehåller texter med granskningar och skarp kritik mot nyhetsjournalistiken och medieindustrin.

På bokfestivalen kommer Dan Josefsson prata om journalistiskt berättande och hur han gör när han tar sig an de kanske allra svåraste historierna.