Charlotte Löwensköld, Fredag

Ebba Witt-Brattström

Fredag 17 november
Tid: 16.00
Scen: Charlotte Löwensköld

Ett kärlekskrig

Värmlands bokfestival är stolta att kunna välkomna författaren och litteraturprofessorn Ebba Witt-Brattström, till Karlstad. På scen kommer hon att samtala med filmskaparen Sara Broos om kvinnors förutsättningar i kulturen och i resten av samhället.

Förra året tilldelades Brattström Mårbackapriset för sitt ”arbete i Selma Lagerlöfs anda”. I sin antologi Kulturmannen och andra texter ägnade hon stort utrymme åt Lagerlöfs kamp för att försörja sig och få erkännande och positioner i ett samhälle där kvinnan sågs som mindre värd.

När hon nu kommer tillbaka till Värmland gör hon det som gäst på Värmlands bokfestival, där hon kommer möta filmaren Sara Broos från Östra Ämtervik. Med sig har hon den nyutgivna boken Kulturkvinnan och andra texter som återupprättar  ”…könsdialogen och samlar texter som visar hur viktig Kulturkvinnans expertis, bildning och helhetssyn på mänskligheten har varit för kulturens utveckling.”

Ebba Witt-Brattström är i grunden litteraturvetare och som professor knuten till Helsingfors universitet. Hon har skrivit en rad böcker inom litteraturvetenskap, till exempel om Moa Martinson och Edith Södergran. Witt-Brattström har också själv en bakgrund i 1970-talets kvinnorörelse och Grupp 8.

2016 debuterade hon även skönlitterärt med romanen Århundradets kärlekskrig, som är en berättelse om hur en kvinna efter 30 år väljer att lämna sin man. Witt-Brattström hade själv nyligen separerat från sin man, författaren och kulturpersonligheten Horace Engdahl, och hon har sagt i flera intervjuer att hon i viss mån använt sitt eget liv som berättarstoff, även om romanen på vissa andra sätt inte är självbiografisk. Boken är en hyllning och kommentar till en klassisk äktenskapsskildring av författaren Märta Tikkanen.

– Ja, startpunkten var Märta Tikkanens brytande av ”kärlekspakten” 1978, då hon utgav Århundradets kärlekssaga. Det var historiskt nytt att en kvinna så ”illojalt” skrev om en egocentrisk make som också genom sin alkoholism terroriserade en hel familj, berättar hon i en intervju med Nordstedts förlag (norstedts.se).

– Kvinnors lott då, som nu, var att tiga och ta på sig skammen över att ha en make som behandlade henne illa. Men Märta Tikkanen bet huvudet av skammen och det gav kvinnor över hela världen hopp och mod att ta itu med sina dysfunktionella förhållanden. I den meningen är Århundradets kärlekskrig en uppdatering: har det blivit bättre för kvinnor i heterosexuella relationer sedan 1978?

Intervjun på norstedts.se fortsätter med frågan om varför det är så viktigt att skildra en relation som denna.

– Jag har velat gestalta det mest förbjudna, äktenskapets nedersta krets, för att låna ett uttryck från Dantes klassiska helvetesskildring. Det yttersta tillståndet i en lång relation, som sällan skildrats, åtminstone inte ur kvinnans synvinkel, där saker sägs som aldrig borde yttras men heller aldrig kan glömmas. Många har varit där, vill jag påstå.

Till alla läsare som tänker: ”Varför går hon inte?” om kvinnan i boken, måste jag säga att det är hög tid att ställa frågan annorlunda: ”Varför gör han så här mot henne?”

Bör litteratur, enligt dig, ha ett ärende? Har litteraturen en uppgift?

– Litteraturen är vårt kollektiva minne. Om den har en uppgift så är det att vara absolut fri att gestalta och lyfta fram alla typer av mänsklig erfarenhet. Att fånga upp det djupast mänskliga som inte går att säga på något annat sätt, inte på journalistspråket, det officiella språket eller de sociala mediernas språk.

Jag hoppas att min bok kan få unga kvinnor att dra åt sig öronen på ett tidigare stadium än kvinnan i boken, så att de inte kastar bort sina liv. Om den kan rädda en enda kvinna från att låta sig duperas av denna slags man, som egentligen inte kan älska någon annan än sig själv, så skulle jag vara nöjd. Om den dessutom kan få unga män att ta avstånd från denna slags maskulinitet, så är jag ännu mer nöjd.

2 Kommentarer

  1. Kerstin Söderlund

    Skulle vilja höra henne 17/11 måste man boka plats?

    • patrik.hamberg@regionvarmland.se

      Hej Kerstin! Det är bara att dyka upp. Det är tyvärr inte möjligt att boka plats, men vi hoppas och tror att det ska finnas utrymme för alla intresserade att se och lyssna.

Leave a Reply

Tema av Anders Norén