Fredag 17 november
Tid: 15.30
Scen: Herr Arne

Pehr Stenbergs levernebeskrivning

En norrländsk självbiografi som för oss drygt 200 år tillbaka i tiden. Texten, som aldrig tidigare utgivits, beskriver en ung mans livsresa.

Stenberg växte upp utanför Umeå under knappa förhållanden. Han hade lätt att lära och fick chansen att gå i skola inne i Umeå. Fortsatta studier lockade och han fick tigga ihop pengar för att kunna gå på universitet och studera vidare. I Åbo utbildade han sig till präst och magister vid den kungliga akademien. Efter studierna reste han åter och verkade som präst resten av livet.

Självbiografin är levande, öppenhjärtig och lättläst. Den följer en vanlig människa på en livsresa som rymmer glädje, sorg och många möten med människor.

Fredrik Elgh är överläkare och professor i virologi vid Umeå universitet. Han växte upp i Karlstad och studerade vid Sundstagymnasiet. Högre studier blev det sedan vid University of Oregon i USA, Uppsala universitet och sedan läkarexamen och disputation i virologi i Umeå.

Fredrik har alltid varit intresserad av kulturhistoria och historia och när han och de övriga utgivarna av Pehr Stenbergs levernesbeskrivning 2009 hittade den fantastiskt intressanta, 200 år gamla och 5000 sidor omfångsrika handskriften så fann de ingen annan råd än att ge ut verket.