Fredag 17 november
Tid: 15.00
Scen: Gösta Berling

3 fjärilar runt Vänern och 33 andra berättelser

Dan-Axel Hallbäck var en otroligt nyfiken person i bemärkelsen att han sökte kunskap om allt som kom i hans väg. Fladdermöss, salamandrar, brännässlor, medicinsk kirurgi i Varnhems kloster, gullvivor, om björnjägare Lloyd och gamla tiders skrock.

Under hela sitt liv skrev Dan-Axel artiklar i de mest skilda ämnen. Sammantaget är det en spännande samling berättelser om sådant som vi alla känner till men inte vet så mycket om.

I ett samtal med Louise Alvarsson berättar Elsa Hallbäck mer om boken och några av texterna i den.

Dan-Axel Hallbäck hade examen i biologi och medicin. Han började sin skolgång i motvind som dyslektiker men med envishet tog han sig fram i skolan och på universitetet och utvecklade ett fantastiskt minne. Det senare var mycket hjälpsamt för en person som älskade kunskap.

Eftersom Dan-Axel avled under tiden som vi arbetade med boken kommer jag, Elsa Hallbäck, berätta ur boken. Jag har valt att tala om Medeltida medicinsk kirurgisk verksamhet vid klostret i VarnhemLäkaren på Nordenskiölds skepp tog alla bilderna självDen flugfiskande hägern samt Fladdermössens läten. Ämnesvalet hoppas jag ska spegla den bredd som bokens innehåll har och hur spännande kunskap är.