Vuxna

Jan Ollars

Obygd, östmarksskojare, östmarksfinnar och allsköns mord och ohyggligheter?

Tid: Fredag 22 november, klockan 14.30
Plats: Lilla scenen

Jan Ollars berättar om sin bok Obygd. Under 1600-talet flyttade svedjefinnar in i svenska och norska ödemarker som byarnas bönder hade använt för jakt och fiske sedan urminnes tid. Två kulturer möttes och kom att leva sida vid sida några hundra år.

Läsaren får följa en släkt av finnar, svenskar och norrmän i nödår och goda tider, i krig och fred, i välstånd och djupaste fattigdom, i hat och kärlek. Bokens kombination av fakta och fiktion ger en bred bild av människoöden, samhälle, migration, tro och tankar under 500 år. Den vill också visa på gångna århundradens väg från emigration, immigration, segregation och utanförskap till integration och slutligen assimilation.

Läsaren möter finnar och svensktalande från många socknar i Värmland: Östmark, Nyskoga, Vitsand, Lekvattnet, Sunne, Rämmen och Gräsmark, men också många andra som bodde i Norge och längre österut.

Jan Ollars, född 1951, har tidigare skrivit läromedel och skrivit sju barnböcker i serien om Karl Gran och en ungdomsbok som utspelas i Brasilien. Han är bosatt i Karlstad.

Mer om Jan Ollars kan du läsa på www.itaparica.se

Kommentarsfältet är stängt

Tema av Anders Norén