Vuxna

Jan Warnqvist

Jan Warnqvist

Det delade Sverige

Tid: Fredag 22 november, klockan 13.30
Plats: Kunskapsscenen

Jan Warnqvist kommer att presentera sin nya bok, Det Delade Sverige. Det är en roman, som utspelar sig under åren 1936-1945 med början i det Spanska inbördeskriget.

Fyra ynglingar åker i största hemlighet ner till Spanien för att delta i den internationella brigaden. Hemma igen möts de unga männen av misstänksamhet och de blir sedan inkallade när andra världskriget bryter ut.

Då hamnar de i många dramatiska situationer, där såväl tyska som sovjetiska, brittiska, och norska intressen gör sitt bästa för att styra händelseutvecklingen åt önskat håll.

Ungdomarna kommer också i kontakt med kollaboratörer, varav en del är synliga och andra dolda, vilkas existens bara kan skönjas genom deras handlingar och beslut.

Bokens handling utspelar sig bland annat i Karlstad, Paris, Barcelona, Haparanda, Stockholm, Göteborg och Lysekil. Romanen kan ses som ett inlägg i debatten om Sveriges agerande under andra världskriget, en epok som än idag väcker heta känslor hos många och som har influenser än idag.

Jan Warnqvist, som är född och uppväxt i Karlstad, har gedigen erfarenhet inom kemi med sitt namn på ett trettiotal patent, främst inom fettkemi och relaterade ämnesområden, där han också bidragit med innovationer, vetenskapliga artiklar och rapporter. Dessutom hyser han ett stort intresse för historia, fotografi och musik, hobbies som bidragit till att sätta prägel på hans författarskap.

Författarens första bok, Karlstad Östra station, är i mångt och mycket en bildkavalkad över en älskad och saknad tågstation, men boken innehåller också stationens historia och prosa på temat.

Kommentarsfältet är stängt

Tema av Anders Norén