Lördag 18 november
Tid: 9.30
Scen: Gösta Berling

Saga från ett skogsbryn

En livsvarm skröna där det paradoxala värmländska skämtlynnet ständigt lurar i buskarna. Men bortom skogsbrynet ruvar skuggorna … Och där i skuggorna söndras världen innan sprickorna kryper ut i ljuset.

I Gårdskulle by, någonstans i Värmelandets skogar, förbereder man sig för det stora gillet. Dock råder orostider. Det kringströvande släkte som kallas citärer och som mot kost och härbärge återberättar stycken ur det begärligaste av ting, nämligen böcker, kommer med olycksvarslande bud … och blickarna söker sig mot Olandsbergen borta i öst.

I ett parallellt förlopp och i en annan tid filar den besynnerlige Börje S på en nyskapelse som ska förlösa en bättre värld. Vad som i stället förlöses är embryot till en katastrof.

På ett märkvärdigt sätt tycks Börje S aktiviteter på samma gång ha förbindelse med Värmelandets värld. Med vad som dväljs där i Svartlanden, med dess oknytt och dårhundar, med en Gårdskullebos outforskliga försvinnande …

Martin Bärjed är f.d. flottningsarbetare och journalist med uppdrag Värmlands landsbygd; i dag är han legitimerad psykolog. Detta är hans debut, den första och helt fristående boken i en serie om tre. Rotskott heter denna del av Saga från ett skogsbryn.