Vuxna

Tankesmedjan Årjäng förr

Lokal historia och historier från västra Värmland

Tid: Lördag 23 november, klockan 11.30
Plats: Lilla scenen

Att rota i sin hembygds historia är det roligaste Tankesmedjan Årjäng förr vet. Så kallar de sig, sex män i övre medelåldern som har gett ut fyra böcker om Nordmarken, häradet längst ner i sydvästra Värmland med Årjäng som centralort. Den femte boken ligger just nu hos formgivaren och kommer ut i november.

Gensvaret från befolkningen visar att intresset för hembygden och dess historia är grundmurad. Det gäller knappast bara i Nordmarken. Nästan gömd under den etablerade kulturens prakt och prunk frodas berättelserna om utglesade bygder, där lokalhistoriker och hembygdsforskare – för det mesta helt ideellt – letar och samlar, skriver, berättar och visar hur människor levde förr.

Under de senaste tio åren har tankesmederna i Årjäng hållit oräkneliga föredrag och visat hundratals bilder. Arvodena har mestadels bestått av kanelbullar och kaffe. Men i somras mottog tankesmederna också Årjängs kommuns kulturpris för 2019.

Tankesmederna är: Sven Setterlind, f.d. universitetslärare, bosatt i Karlstad; Bo Danielsson, f.d. brandchef och räddningschef, bosatt i Årjäng; Bengt Kroken Nilsson, travexpert, f.d. lärare och rektor, bosatt i Lennartsfors; Stig Blom, f.d. lanthandlare i Blomskog, bosatt i Lennartsfors; Staffan Svanqvist, f.d. journalist och landstingsbyråkrat, bosatt i Karlstad; Lars-Göran Karlsson, f.d. brevbärare, bosatt i Holmedal.

På bokfestivalen berättar tankesmederna från Årjäng om sitt rotande och om sina böcker. Gamla bilder kommer också att visas.

Kommentarsfältet är stängt

Tema av Anders Norén