Fredag 17 november
Tid: 9.30
Scen: Charlotte Löwensköld

Invigning

Region Värmlands regionråd, Tomas Riste och Stina Höök, inviger Värmlands bokfestival.

Skapande och utveckling

Genom att satsa på kultur satsar vi även på Värmlands utveckling. Det är en av flera viktiga orsaker till de relativt stora satsningar som Region Värmland gör på litteratur och andra konstformer.

Den här festivalen är en möjlighet att fira allt fantastiskt berättande som har sitt upphov i Värmland, en möjlighet att träffas, ha roligt och inspireras. Men festivalen har också en allvarlig botten. Den handlar om att uppmuntra och stärka rätten och möjligheterna att uttrycka sig – för de minsta barnen såväl som de äldsta invånarna, för nyanlända såväl som för invånare med djupa rötter i Värmland. Oavsett bakgrund, funktionsvariationer, könsidentitet, ålder och andra förutsättningar ska så många som möjligt ha chansen att berätta den historia som hen vill eller behöver föra fram. Det är därför som årets festival har jämställdhet och jämlikhet som huvudtema.

Region Värmland är en organisation som ska skapa förutsättningar för en hållbar tillväxt i Värmland. Faktum är att utvecklingen i en region kan stärkas av ett levande kulturliv. Dessutom är berättartraditionen en av Värmlands främsta styrkor när vi ska marknadsföra vårt län utåt, till folk som kan vilja besöka oss eller flytta hit. Det finns politiska beslut, fattade med stor enighet, om att vi gemensamt i Värmland ska fortsätta att satsa stort på att utveckla den styrkan.

På litteraturområdet satsar därför Region Värmland på den här bokfestivalen, men också på att ordna Värmlandsmontern på Bokmässan i Göteborg samt dela ut årliga litteraturstipendier tillsammans med utmärkelsen Årets Värmlandsförfattare.

Ambitionen är att Värmlands bokfestival ska vara en återkommande mötesplats för så många som möjligt i Värmland.

Vi önskar dig en riktigt fin bokfestival!

Tomas Riste
Stina Höök