Rwanda – landet som föddes på nytt

Tid: Fredag 22 november, klockan 14.30
Plats: Stora scenen

Devote Mukeshimana överlevde mirakulöst folkmordet mot tutsier i Rwanda.

– Varför just jag bland 800 000 människor? 

Hör Devote berätta om vad som hände henne, familjen och vännerna i Rwanda. Hur hon bearbetat och kommit vidare i livet. Du får samtidigt en inblick i hur landet kommit tillbaka och hur rwandierna kan leva ihop igen utan att riskera sina liv. Hur blev detta möjligt?  För Devote har berättandet och arbetet med boken blivit den bästa av terapier. 

Idag är Rwanda ett helt nytt land. Man pratar inte i termerna hutu och tutsi längre. Denna lilla östafrikanska republik har även intagit en ledande position för sin kontinent genom initiativet till Smart Africa, som i dagsläget omfattar 29 afrikanska medlemsländer.

Folkmordet som anses vara ett av de mest fasansfulla illdåden i vår moderna historia har även engagerat Hollywoodregissörer.

Filmen Hotel Rwanda är ett exempel, men tyvärr känner många rwandier inte igen sig.

Devote Mukeshimana studerade till lärare i Rwanda och har utbildat sig vidare och tagit examen i socialpsykologi vid Karlstads universitet. Idag arbetar Devote som arbetskonsulent i den offentliga sektorn.Hon har hållit föredrag på Karlstads universitet samt i olika skolor och för föreningar, då hon vill berätta om verklighetens händelser.Sedan 18 år bor Devote med sin familj i Karlstad, där hon är mycket engagerad i olika föreningar. Hon har också ett starkt intresse för frågor som rör mänskliga rättigheter. Devote Mukeshimanas historia har berättats för skribenten Birgitta Rydztröm, som bor i Växjö och arbetar med samhällskommunikation. Utgivare är Björn Sundeby, vars starka relation till Rwanda möjliggjorde den här boken.