Hela 4 300 personer, varav 1 500 barn och ungdomar från skolor runt om i Värmland, kom till Värmlands bokfestival i år.

– På fredagen var programmet fullbokat för den del av programmet som vände sig till barn och unga. Det är fantastiskt roligt, säger projektledare Ricky Andreis.

– Att öka antalet unga besökare är ett mål med bokfestivalen. Vi vill skapa likvärdiga möjligheter för att uppleva kultur. Här visar vi på olika berättarformer och jag är övertygad om att detta skapar nyfikenhet och ökar läslusten.

Bland de populäraste författarna och föreläsarna för barn- och ungdomar var Saga Becker, Mats Strandberg, Arkan Asaad och Ingela Korsell.

Sammanlagt hittade 4 300 personer till Värmlands bokfestival i år.
– Vi är så nöjda med årets bokfestival! Ryggraden för festivalen är fortsatt de värmländska författarna. Utifrån dem bygger vi vidare, säger Ricky Andreis.

Fantasy & fiktion

Bokfestivalen i sin nuvarande form har funnits sedan 2016 och utvecklas hela tiden. Helt nytt för i år är att bokfestivalen har en egen scen för fantasy och fiction. Programmet arrangeras i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan och Studiefrämjandet.
– Det är otroligt spännande att festivalen utvecklas med fantasytemats många berättarmöjligheter och vi når fler i åldern 15-35 år, säger Ricky Andreis.

Omfattande program

Sammanlagt var det ett gediget program med mer än 125 programpunkter under två dagar. Förutom ungdomssatsningen kom populära gäster som Jan Guillou, Alexander Karim, Anna Fredriksson, Mari Jungstedt, Viveca Lärn och Hans Rosenfeldt.

De flesta av programpunkterna från Stora scenen kommer inom kort gå att se i repris här på varmlandsbokfestival.se.

– Vi är måna om vår Värmlandsprofil och som vanligt var det många värmlänningar som bokat bord och också fått en tid på scenen. Det är också många utanför Värmland som bokat bord och bjudit på intressanta programpunkter, avslutar Ricky Andreis.