Ulf Sterner – Gudabenådad vrångskalle

Vrångskallen Ulf Sterner från Dejefors, Värmland; en av svensk ishockeys allra största och mest gudabenådade hockeyspelare genom alla tider berättar i biografin Ulf Sterner – före sin tid. Den ofiltrerade sanningen om hur han tog sig från ”dårbingen” (hockeyrinken i Deje) till Madison Square Garden i New York.

En resa som kantats av shamaner, kärleken till Pia, Chicago-maffian, jagad av blåljus ut ur Finland, hur han sprängde en stor ungdomsliga som härjat fritt i Sverige genom eget detektivarbete och hur Sterners första medalj från VM i Schweiz 1961 ”festades” bort av de äldre spelarna i laget efter en blöt natt på stan och sedan tystades ner av landslagsledningen, men framförallt av enormt stora framgångar på isen som förste svensk i NHL med VM-guldet 1962, ett antal OS-medaljer och uttagen i All Star-team.

Det blir ett samtal mellan Ulf Sterner, Andreas Slätt och samtalsledare Staffan Lindström.

Ulf Sterner (80 år i februari) är en av svensk ishockeys allra största hockeyspelare och profiler genom tiderna. Andreas Slätt är författare av flera idrottsbiografier om bland andra fotbollsspelaren Stefan Schwarz VM94, Håkan ”Scouten” Andersson, Detroit Red Wings, fyra Stanley Cup-bucklor på meritlistan, Armand Krajnc, världsmästare i boxning, Leif ”Honken” Holmqvist, ishockeylegend. Nu även uppmärksammad för Berättelsen om Kevinfallet – familjens historia.

Fotograf: Andreas Slätt