Prisutdelning

Fredag den 13 november klockan 14.00

Kultur- och bildningsnämndens ordförande Elisabeth Kihlström tillkännager årets pristagare och stipendiater.

Årets värmlandsförfattare

Fredag den 13 november klockan 14.10

Journalisten Sven Årnes samtalar med Årets värmlandsförfattare Bo Landin.

Motivering Årets värmlandsförfattare

Bo Landin är känd som naturfilmare och miljöjournalist. Så känd att det ibland skymmer hans författarskap. Hans första skrift såg till att Djurö skärgård i Vänern blev nationalpark. Hans senaste bok, Fotavtryck, är ett vackert men också uppfordrande vittnesmål om hur vi alla påverkar vår jord. Under mottot ”Håll stövlarna leriga!” har han gått vidare i Linnés och Rolf Edbergs fotspår och hittat sin egen engagerade röst som författare. Bo Landin har utsetts till årets värmlandsförfattare 2020.

Årets litteraturstipendiat 1

Fredag den 13 november klockan 15.00

Journalisten Louise Alvarsson samtalar med en av årets litteraturstipendiater – Claes Åkerblom.

Motivering

Claes Åkerblom tilldelas Region Värmlands litteraturstipendium 2020 för sin bok Seffle möbelfabrik – String-Seffle. Det är ett imponerande forskningsarbete som Claes Åkerblom lagt ner för att sammanställa Säffle möbelfabriks 70-åriga historia. Via intervjuer med tidigare anställda, arkivmaterial och fantastiska bilder har han skapat en minnesvärd bok om en glansperiod i svensk möbelindustri.

Årets litteraturstipendiat 2

Fredag den 13 november klockan 15.30

Journalisten Kajsa Carlsson samtalar med en av årets litteraturstipendiater – Jan Olov Nilsson.

Motivering

Region Värmlands litteraturstipendium för 2020 tilldelas Jan Olov Nilsson för hans senaste bok Första Amerikafebern. Det är ett stycke svensk historia som hittills varit praktiskt taget okänd. Nilsson skildrar mustigt och trovärdigt hur en stor grupp finnskogingar på 1650-talet korsar den farofyllda Atlanten för att söka sig ett bättre liv i kolonin Nya Sverige.