Nu är årets skolprogram för Värmlands bokfestival klart. I år är det Markus Helmersson och Milla Collin, praktikanter från Kulturvetarlinjen, som satt samman programmet som vi är mycket stolta över. Vi hoppas att ni vill boka ert besök hos oss den 19 november.

Skolbussresa

I år gäller att Region Värmland står för 100 % av er busskostnad i samband med besöket. Det är en tillfällig satsning i år, med anledning av att Värmlands bokfestival förhoppningsvis nu kan genomföras med besökare på plats igen. Det gäller enbart busskostnad utanför Karlstads tätort.

Läs mer om hur du får ersättning för skolbussresa

Praktiskt

Den stora tillströmningen av skolungdomar till festivalen har medfört att lunchtider, förvaring av matlådor och ytterkläder med mera har varit lite rörigt och stressigt för många. Vi kommer därför att organisera om detta så att era respektive klassers besök även praktiskt fungerar så bra som möjligt.

Alla skolbokningar hanteras av Birgitta Larsson. Jag är väldigt glad att hon kan hjälpa oss med detta viktiga arbete. Alla frågor kring ert besök tar ni med henne (kontaktuppgifter hittar du längre ner).

Pandemin

Coronaläget måste nämnas. Vi hoppas och tror att krisen är över tidig höst och att vi kan ses på Nöjesfabriken i november. Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer och återkommer så snart som möjligt om vi tvingas tänka om, senast under september. Vi jobbar på en plan B kring en eventuell digital lösning av programmet.

Än så länge planerar vi för Värmlands bokfestival med fysiska besökare och möten.

Skolprogram fredag 19 november 2021

Anmäl dig och din klass här

Elin Molander – Skriver du så?
Att vara kreativ med dyslexi.

Fantasyscenen
Klockan 10:00 – 10:50
Målgrupp: Lågstadiet, mellanstadiet.

Kan man berätta i bilder om hur det är att ha dyslexi? Ja, Elin Molander kan. Och hon vet hur det är, efter att själv ha kämpat med dyslexi under hela skoltiden.

I Värmlands bokfestivals författarsamtal kommer Elin att berätta om sin uppväxt och resa som dyslektiker och vad det innebär. Genom bilderboken Skriver du så? visar Elin att dyslexi inte behöver vara ett handikapp för att uttrycka sig, att man fortfarande kan vara kreativ och berätta historier när texten trilskas, genom bilder. En viktig aspekt att tänka på, framför allt på en bokfestival.

Reyhaneh Ahangaran – Ska det kännas så här?

Stora scenen
Klockan 09:00 – 09:50
Målgrupp: Låg- och mellanstadiet

Reyhaneh Ahangaran är barnpsykologen som debuterade som författare 2019 med boken Allt som händer inuti: om tankar och känslor från A-Ö, följt av Känsloboken: För dig som går på lågstadiet, som nu får sin efterlängtade uppföljare i sommar med Ska det kännas så här? (och andra svåra frågor): Känsloboken 2.

Reyhaneh är noga med att skriva på ett sätt som barnen både förstår och kan ta till sig. Hon tar inte bara upp vad känslor är och hur de fungerar, utan även de lite svårare frågorna som kanske oroar och skrämmer. Genom att föra samtalet direkt till barnen vill hon förmedla hur man kan sätta ord på sina känslor och tankar med igenkänning och exempel ur vardagen.

Om du skulle skapa en värld, hur skulle den se ut?

Fantasyscenen
Klockan 13:00 – 13:25

Målgrupp: Gymnasiet

Hogwarts, Star Wars, Alice i underlandet, Forgotten Realms, Azeroth från World of Warcraft… Listan kan bli lång. Kursen Skapa Världar på Folkhögskolan i Kristinehamn ger dig möjlighet att utveckla din förståelse kring hur fiktiva världar skapas och fungerar, samt hur det är att arbeta målinriktat med kreativa processer. Vi ger dig även möjligheten att skapa en egen värld att använda till det du önskar inom fantasy och Sci-fi!

Under ett snabbt pass berättar vi mer om hur vi arbetar när vi skapar fiktiva världar.

Sven Nordqvist – Var är min syster?

Stora Scenen
Klockan 10:00 – 10:50
Målgrupp: Lågstadiet.

Den närmast legendariske barnboksförfattaren och illustratören Sven Nordqvist behöver ingen introduktion. Hans många böcker och illustrationer engagerar än idag unga och vuxna läsare för sin uppfinningsrikedom och detaljrika illustrationer. Det stora genombrottet kom med böckerna om gubben Pettson och katten Findus.

Sven kommer att berätta om sitt författarskap som illustratör med fokus på bilderboken Var är min syster? som vann Augustpriset i kategorin Årets svenska barn- och ungdomsbok 2007. De bild- och illustratör-intresserade som deltar får höra Sven berätta om hur han förverkligar sina idéer och skisser för att visa hur en bilderbok blir till.

Elaf Ali – Vem har sagt något om kärlek?
Att bryta sig fri från hedersförtryck.

Stora Scenen
Klockan 13:00 – 13:50
Målgrupp: Gymnasiet, Unga vuxna

Elaf berättar om sin självbiografiska roman Vem har sagt något om kärlek? Att bryta sig fri från hedersförtryck. Boken är en personlig och gripande skildring av hur ett hedersstyrt liv i Sverige kan se ut.

En direkt inblick i de förhållningsregler och förbud som präglade författarens uppväxt, och som ingen av klasskompisarna kände till eller fick veta någonting om. Det är också berättelsen om frigörelse. Om modet som krävs för att gå sin egen väg och styrkan för att göra upp med sin och sina föräldrars världsbild och historia.

Elaf Ali är journalist och programledare på Sveriges Television och Sveriges Radio, samt krönikör på Expressen.

Kristina Ohlsson – Spänning för bokslukare

Stora scenen
Klockan 12:00-12:50
Målgrupp: Mellanstadiet

Kristina Ohlsson debuterade som författare 2009 med vuxenromanen Askungar och 2013 debuterade hon som barnboksförfattare med Glasbarnen. Idag är Kristina en av Sveriges mest kända deckarförfattare som skriver böcker med spänning och skräck för både barn och vuxna.

Kristina Ohlsson är en mästare på spänning av det krypande, rysliga slaget. Hon har fått en central plats i barnens bokvärld och med böcker som Glasbarnen, Mysteriet på Hester Hill och Mysteriet på ödeborgen har hon fångat och skrämt tusentals barn. Hösten 2020 kom boken Spökhusets hemlighet, som lovar vintrig och kuslig slukarläsning!

Johan Egerkrans – Drakar och andra illustrationer

FULLBOKAD!
Stora scenen
Klockan 11:00 – 11:50
Målgrupp: Lågstadiet till gymnasiet.

Johan Egerkrans är illustratören vars böcker haft enorm framgång även utanför Sveriges gränser, och idag är han en av Sveriges ledande illustratörer. Med en bakgrund inom dataspels- och rollspelsvärlden har han en stor fascination för myter, vidunder och det övernaturliga, men även för dinosaurier och andra urtidsdjur.

Han debuterade 2005 med boken Taggtråds-Tim och har sedan dess illustrerat över hundra böcker. 2013 gavs Nordiska väsen ut, som blev Johans stora genombrott och debut som författare. Praktverket följdes sedan upp av Nordiska gudar (2016) samt De odöda (2018). Hösten 2021 ges boken Drakar ut, där han på samma vackra och genomarbetade sätt gestaltar och levandegör all världens drakar, och låter oss stifta bekantskap med legendariska drakdödare som Beowulf.

Sofia Nordin – Syster

FULLBOKAD!
Fantasyscenen
Klockan 11:00 – 11:50
Målgrupp: Högstadiet

Sofia Nordin debuterade som författare 2003 med boken Äventyrsveckan och har sedan dess skrivit över tjugo böcker, däribland den hyllade serien med postapokalyptiska ungdomsromaner; En sekund i taget (2013), Spring så fort du kan (2014), Som om jag vore fantastisk (2015) och Om du såg mig nu (2017).

Nu i höst ges hennes nya bok Syster ut, som på samma sätt som många av hennes tidigare verk håller en fin balans mellan spänning och kärlek, med de mörka undertoner och greppbara känslor som Sofia blivit så välkänd för. Genom att tala om sin egen skapandeprocess hoppas Sofia även inspirera den yngre publiken till eget skapande.

Amanda Malmberg – Mitt unga fartfyllda liv

FULLBOKAD!
Fantasyscenen
Klockan 12:00-12:50
Målgrupp: Högstadiet och gymnasiet

Amanda Malmberg debuterade som författare 2018 med den första självbiografin någonsin skriven av en person med Downs syndrom; Mitt unga fartfyllda liv – Genom svårigheterna mot stjärnorna. Boken fick stor uppmärksamhet och Amanda prisades samma år med UPP-Priset av Svenska Downföreningen.

Amanda började dock sitt kändisskap redan 2017 när hon började föreläsa om vad Downs syndrom är för henne och hur det är att leva med sin diagnos. Amanda har stora mål i livet och trots sin tuffa uppväxt har hon kämpat sig fram och blivit starkare med ett gott självförtroende. Amanda delar gärna med sig av goda råd och tips till alla, och vill slå hål på alla fördomar som finns om personer med funktionsvariationer.

Här anmäler du dig och din klass till skolprogrammet

Kontakt

Birgitta Larsson
Medieassistent
birgitta.larsson2@regionvarmland.se
010-833 10 68

Ricky Andreis
Projektledare
ricky.andreis@regionvarmland.se
010-833 10 52

Fotografer

Kristina Ohlsson (fotograf Anna-LenaAhlström), Sofia-Nordin (fotograf Sara Moritz), Reyhaneh Ahangaran (fotograf: Anna Tärnhuvud), Johan Egerkrans (fotograf Maria-Östlin), Ann Edliden (fotograf Jessica Segerberg), Elaf Ali (fotograf Hugo Thambert), Sven Nordqvist (fotograf Danne Eriksson).