Lördag 20 november
Klockan 14.30
Lilla scenen

Livet går att förändra

Det går att förändra sitt liv fast man tror att man sitter fast. Både Ulrika Jannert Kallenberg och Gunilla Cullemark har skrivit på detta tema.

Ulrikas självbiografiska roman Det enda man kan göra är att gå handlar om hur hon som ung fastnade i en våldsam relation men sedan slutligen tog det avgörande steget ur förhållandet. Boken speglar den gradvisa normaliseringsprocess som är så vanlig. Därför är denna historia så viktig att berätta.

Mia som är huvudperson i Gunillas Kajakbyggerskan blir lämnad av sin sambo och ägnar dagarna åt att glo ut genom vårsmutsiga fönster. En kajakritning på en webbsida och flera oväntade möten sätter igång något inom henne som tidigare varit stumt.

Gunilla Cullemark åker runt i skolor och sprider berättarmagi tillsammans med sin kollega Eva Dahlberg i SkrivSprånget. Romanen Kajakbyggerskan handlar om Mia som tappar fotfästet efter en separation men till sin egen förvåning bestämmer sig för att bygga en kajak. Gunilla debuterade 1993 med romanen Luskokarungen men skriver också noveller och teatermanus. Som medlem i Berättarnätet Öst får hon energi av att berätta men också av att höra andras muntliga historier.

Ulrika Jannert Kallenberg arbetar som författare, litterär översättare och redaktör. Hon debuterade med Döden ingen talar om i mars 2015. Boken handlar om hur det var att växa upp i tystnaden och tabut efter hennes pappas självmord. 2020 kom hennes andra roman, Det enda jag kan göra är att gå, även det en självbiografisk roman. Den handlar om en våldsam relation som hon fastnade i och sedan till sist lyckades bryta sig loss från.