Lördag 20 november
Klockan 12.00
Stora scenen

Debutboken Skolan nominerades till Årets deckardebut 

En isolerad internatskola. Två mördade elever. Lojalitet och traditioner som går före allt. Vass och suggestiv spänningsdebut i internatskolemiljö. Djupt inne i granskogen ligger Axelsons, en prestigefylld internatskola där traditioner och lojalitet är viktigare än allt annat. En av skolans före detta elever är Ida Rossi, en gång framgångsrik kriminalreporter som efter ett sammanbrott har gått in i ett tablettmissbruk. När två av Axelsons elever hittas brutalt mördade skickas Ida mot sin vilja tillbaka till skolan för att göra ett grävande reportage. Men på skolan möts hon av tystnad och misstänksamhet, och både ledningen och eleverna verkar vara mer intresserade av att vårda traditioner än att söka sanningen bakom morden. Ida dras in i ett psykologiskt spel där hon tvingas möta sina egna traumatiska minnen allt medan en dubbelmördare går fri … 

Karin Wik, född 1979, är uppvuxen på Hammarö i Värmland men bor numer i Göteborg med man och två söner. Hon har en bakgrund som journalist men arbetar idag med PR och kommunikation. 

På tät, stämningsfull prosa som vibrerar av absolut närvaro tar författaren med oss in i internatskolans slutna värld. Bland mörk granskog och stränga hierarkier utspelas ett slags locked room-mysterium som också har drag av coming of age och motvillig hemvändarskildring. Förutom berättelsens driv och nerv fastnar vi för den opålitliga berättaren och skildringen av ungdomstrauman och tystnadskultur. En osedvanligt stilsäker debut som ger mersmak.

Med följande motivering nominerades Karin Wik till Crimetime Award 2021

Fotograf: Emelie Asplunf