Lördag 20 november
Klockan 10.30

Lilla scenen

Det delade Sverige – ett inlägg i debatten om Sverige under andra världskriget

Jan Warnqvist kommer att tala om sin nya bok, Det delade Sverige, som är den andra i ordningen i hans författargärning. Boken, som är en roman, utspelar sig under åren 1936-1945 med början i det Spanska inbördeskriget. Fyra ynglingar åker i största hemlighet ner till Spanien för att delta i den internationella brigaden. På resan möter de sjuksköterskan Ingrid som också är på väg till Spanien för att hjälpa till vid ett sjukhus där och väl hemkomna möts de unga männen av misstänksamhet och de blir sedan inkallade när andra världskriget bryter ut. Då hamnar de i många dramatiska situationer, där såväl tyska som sovjetiska, brittiska, och norska intressen gör sitt bästa för att styra händelseutvecklingen åt önskat håll. Ungdomarna kommer också i kontakt med kollaboratörer, varav en del är synliga och andra dolda. De doldas existens kan bara skönjas genom deras handlingar och beslut. Bokens handling utspelar sig bl.a. i Karlstad, Paris, Barcelona, Haparanda, Stockholm, Göteborg och Lysekil.

Romanen kan ses som ett inlägg i debatten om Sveriges agerande under andra världskriget, en epok som än idag väcker heta känslor hos många och som har influerat vår nutid. Jan arbetar med uppföljaren till romanen som beräknas bli färdig någon gång i vår, försenad av pandemins härjningar.

Jan Warnqvist, som är född och uppväxt i Karlstad, har gedigen erfarenhet inom kemi med sitt namn på ett trettiotal patent, främst inom fettkemi och relaterade ämnesområden, där han också bidragit med innovationer, vetenskapliga artiklar och rapporter. Dessutom hyser han ett stort intresse för historia, fotografi och musik, hobbies som bidragit till att sätta prägel på hans författarskap. Författarens första bok, Karlstad Östra station, är i mångt och mycket en bildkavalkad över en älskad och saknad tågstation, men boken innehåller också stationens historia och prosa på temat. Boken blev mycket uppskattad av press och läsare