Lördag 20 november
Klockan 10.30

Värmlandsscenen

Feelgood med Mormor i karantän 

I ett samtal med författaren Martin Bärjed berättar Kaj Branzell om den senare boken Mormor i karantän. Det är en feelgoodroman och den tredje fristående delen i mormorsserien. De två första delarna heter Mormor på rymmen och Mormors val. Handlingen utspelar sig i huvudsak i Spanien. 

Åttioåriga svenskan Anna-Lisa befinner sig tillsammans med sin käraste, tidigare tjurfäktaren Manuel, på hans gård i Spanien. Men det blir inte riktigt som hon tänkt sig. Coronaviruset har nått Spanien och Anna-Lisa befinner sig i ett spanskt lockdown. Trots restriktioner och smitta som sprider sig bland vänner, finner Anna-Lisa och Manuel på sätt att hantera sin situation. Med ensamma flamencodanser på gårdsplanen, promenader med nya skyddslingar från djurstallet i Torrevieja och en och annan otillåten promenad vid rosa lagunen och klipporna vid havet. Promenader som kan sluta mycket illa. 

Nya överraskningar väntar, återföreningar med familj och vänner och oväntade besök som får tillvaron att ta dramatiska vändningar.  

Vulkanens utbrott på Bali gav Mörk sol

Mörk Sol är inspirerad av en verklig händelse, vulkanen Gunung Agungs utbrott på Bali hösten 2018. Platsen för vulkanutbrottet är ön Flores, en av Indonesiens 13 000 öar och belägen i ögruppen Sundaöarna. Bland huvudkaraktärerna befinner sig svenska paret Sara och Erik från Karlstad. Andra huvudkaraktärer är engelska medelålders paret Keith och Pamela från Oxford, det unga norska paret Kristoffer och Nora med sina barn, två unga engelskor, ett par indonesiska familjer samt gamle polske äventyraren Victor. 

Myndigheterna varslar om vulkanutbrott i vulkanen Gunung Ranaka i närheten av hamnstaden Labuan Bajo där huvudkaraktärerna uppehåller sig. Alla flyg ställs in; lokalbefolkning och turister uppmanas ta sig till hamnen och evakuera sjövägen.

Panik utbryter när det visar sig att alla inte får plats på evakueringsfartyget. Rädsla, sjukdomar, matbrist och kulturkrockar ökar stressen och spänningen ombord.

Mörk sol är en äventyrsroman.

Kaj Branzell är bosatt i Karlstad med man och en finsk lapphund och med familj utspridd över hela världen. Familjen har även en lägenhet i Spanien.

I unga år jobbade Kaj som sjöman på internationella fraktfartyg och som cowboy i Australien, senare som lärare, kommunikatör och reporter. Nu ägnar hon sig åt skrivande på heltid och skriver i huvudsak feelgood- och spänningsromaner, men även historiska romaner och biografier. Mormor i karantän är hennes elfte utgivna bok. Kaj Branzell är ledamot i styrelsen för Värmlands Författarsällskap samt medlem i Författarcentrum Väst.

Fotograf: Bengt Olsson