Fredag 19 november
Klockan 14.30

Lilla scenen

Kapten Kastrull – en våldtagen soldats sanna berättelse

Övergrepp och trakasserier förekommer inom alla organisationen, arbetsplatser och idrottsföreningar. Många händelser kommer aldrig fram i ljuset. Boken Kapten Kastrull, är en utlämnande skildring från Sara Tryggs verklighet och om kraften i att våga berätta. Sara Trygg kommer att ge en personlig inblick i övergreppen och tystnadskulturen, som ledde fram till skrivprocessen och bokens tillkomst. Drivkraften är hennes vilja är att förändra åtminstone en liten bit av världen

“Jag försökte komma tillbaka i korta brottstycken till sommarhettan som hade gjort uniformen och kroppsskyddet tunga av svett. Håret som hade klibbat fast mot huden under hjälmen. Vapenremmen som gnagde in i nacken och att det var dags att få vila inför natten. Övningarna som kaptenen hade väglett mig i hade varit utvecklande, jag kände mig glad den sommardagen, men samtidigt orolig. Varför åkte vi ensamma runt med vapen och ammunition i hans privata bil i de sörmländska skogarna? Jag kände plötslig olust, som övergick i utsatthet.”

Sara Trygg är författare, föreläsare, poet, soldat och människovärdeskämpe. Hon har mångårig erfarenhet från den svenska Försvarsmakten. Vid sidan av sitt arbete har hon fördjupat sina kunskaper inom historia, internationella relationer och traumabearbetning. Drivkraften är att förstå människors olikheter och vår inre förmåga att kunna ta oss över omätbara hinder.