Fredag 19 november
Klockan 15.30

Värmlandsscenen

November är här!

Efter en rad diktsamlingar och andra böcker är det dags …

Bengt Berg samtalar med Sven Smedberg som du gör sin romandebut med boken November.

November består av flera parallella, ibland gåtfulla berättelser, flera röster, som avlöser varandra, situationer som speglar varandra. Och den eftertänksamme anar att de rör sig över bottnar av gamla myter.

Det börjar med en skadskjuten man vid ett ensligt beläget torp i skärgården. Ett mordförsök eller ett vådaskott? Utredare från Säkerhetspolisen kallas till platsen. Det ser ut att bli en historia om brott och om rikets säkerhet. Historien tar dock en annan vändning och tjugo år senare sitter en ung man vid ett ensligt beläget torp i varglandet intill gränsen mot Norge och tar del av en rekonstruktion av sin farfars historia. Den är skriven av hans far. Den tycks handla om kärlek och svek. Den tycks handla om kvinnor som far illa.

Sven Smedberg är född 1941, poet, översättare, dramatiker, regissör och krönikör. Under trettio år var han lärare vid Ingesunds folkhögskola och Musikhögskolan Ingesund, sedermera rektor vid folkhögskolan. Debuten med diktsamlingen Digitalis. Förhör om Sonja skedde 1966 och sen dess har det blivit sju diktsamlingar, några med grekiska motiv.

Foto: Heidruns