Lördag 20 november
Klockan 14.15

Värmlandsscenen

Sifferdjur: Hur siffrorna styr våra liv

Sifferdjur: Hur siffrorna styr våra liv, handlar om hur siffror och mätningar påverkar oss, och är skriven tillsammans med norska forskningskollegan Helge Thorbjørnsen.

Micael Dahlens böcker dessförinnan är En liten bok om meningen med livet, som tog vid från hans bok En liten bok om lycka, som i sin tur byggde på ett forskningslivs studier om hur lyckan fungerar och vad som får oss att må bra.

Micael Dahlen är ekonomiprofessor vid Handelshögskolan i Stockholm och en populär talare och föredragshållare, såväl i Sverige som internationellt. Han har pratat på platser som Shanghai, New York, Istanbul och Lissabon, för kunder som Google, Ericsson,

Flera av hans böcker har nått en global publik i Europa, USA och Asien. Samsung, The Economist och Fujitsu. Han har bland annat skrivit böckerna Starkt kul, Kaosologi. Livet på Mars, Nextopia och Monster.

Vi har sett att mätning kan göra att den yttre motivationen tränger undan den egna, inre motivationen och att vi slutligen riskerar att direkt ogilla något vi tidigare har gillat. Vi har sett att mätning och prestationsbonus på arbetsplatsen kan motverka sitt syfte. Och vi har konstaterat att det finns ett antal oavsiktliga biverkningar med att bli mätt och kvantifierad. Som att vi till exempel börjar fuska, blir mer egoistiska och till slut anpassar vårt beteende till det som faktiskt mäts. Detta gäller inte minst anställda och organisationer.

Fotograf: Studio Emma Svensson