Fredag 19 november
Klockan 16.00

Stora scenen

Bomullsängeln och Londonflickan – två kvinnohistoriska romaner

2019 utkom Bomullsängeln, första boken i en kvinnohistorisk romansvit där vi får följa fyra generationer kvinnor – mödrar och döttrar i Finland och Sverige. Andra delen i sviten, Londonflickan, utkom i augusti 2021.

Historien om den svenska industriella framställningen av tyg och kläder, en av landets viktigaste näringar, är framför allt historien om kvinnors arbete, och kvinnors liv. Det är också historien om människor som sökt sig till Sverige för att få arbete, för att familjen ska kunna leva och överleva.

Den världen och det livet kommer Susanna Alakoski nu att teckna i en brett upplagd romansvit, där vi får följa fyra generationer kvinnor – mödrar och döttrar i Finland och Sverige. Det ska bli sammanlagt fyra romaner, och den första kom ut hösten 2019.

Susanna Alakoski debuterade 2006 med romanen Svinalängorna, som belönades med Augustpriset. 2010 kom hennes andra roman,  Håpas du trifs bra i Fengelset (2010). Hon har dessutom givit ut två dagboksessäer: Oktober i Fattigsverige (2012) och April i Anhörigsverige (2015).

Fotograf: Sara Mac Key