Lördag 20 november
Klockan 15.00
Värmlandsscenen

Järnmärkt. En strålande och obehaglig debut 

Värmland, 1858. Efter att ha begravt sin far återvänder Carl till den lilla gruvbyn Persberg – orten fadern flydde från tjugo år tidigare. På sin dödsbädd avslöjade fadern slutligen sanningen om moderns död. När Carl får veta att modern mördades, beslutar han sig för att finna den skyldige och utkräva hämnd. 

Under falsk identitet tar han sig till Persberg, där han blir vittne till hur en liten flicka mister livet. Med nöd och näppe lyckas han rentvå sig från alla misstankar och tar arbete i den djupa gruvan, ovetande om att gruvfältet har varit skådeplats för flera mörka händelser genom åren. Förbrytare har fått röra sig fritt och ostört bland arbetarna, tills Carl anländer och utsätter både sig själv och andra för fara i sin jakt på sanningen. 

Järnmärkt är en suggestiv spänningsroman som utspelar sig i de värmländska skogarna under mitten av 1800-talet. Detta är Helén Wighs strålande och obehagliga debut, som fylls av ljudet av ekande släggor, och där smutsen aldrig tycks gå att tvätta bort. Med ett skimrande språk förs läsaren till en miljö fylld av mörker och hemligheter som allt för länge begravts i glömska. 

Skrivandet har alltid varit en del i Helén Wighs liv. Viljan att fängsla sin omgivning i berättandets konst är något som alltid funnits där i den stora familj hon växt upp i, bosatt i den lilla gruvbyn Persberg med cirka 300 invånare, belägen i Filipstads kommun, Värmland. I barndomshemmet med enbart den omgivande skogen som närmsta granne, fanns mycket tid under uppväxtåren att ströva runt i skogarna och se spår av människor som en gång levt där. Fantasin fann inga gränser och att försöka föreställa sig vilka människorna var bakåt i historien, har hon tagit med sig in i skrivandets värld. Ett skrivande där olika människoöden tar plats och som andas spänning. 

Under våren 2021 debuterade Helén med spänningsromanen Järnmärkt. Hennes andra bok Jordoffer kom ut i slutet av september. 

Sedan hon utbildade sig till lärare bor hon kvar i utbildningsstaden Karlstad tillsammans med sin make och tre barn. Hjärtat finns dock alltid kvar i hembyn Persberg. 

Fotograf: Fredrik Jernberg