Fredag 19 november
Klockan 12.00
Kunskapsscenen

Mjöl med värmländska rötter

Margareta Edsgård berättar om skrädmjöl – ett mjöl tillverkat av havre som är unikt för Värmland. I boken Skrädmjöl – det värmländska mjölet går hon igenom dess historia och framväxt, hur processen med malning och rostning går till, men också olika tillagningsmetoder med tillhörande recept.

Hon berättar om mjölnare från förr och nu, havreodlare och nävgrötskokerskor, som alla brinner för att bevara det hantverk och kulturarv som skrädmjölet bär. Intresset för skrädmjölet växer, dels eftersom att skrädmjölet naturligt har ett mycket litet eller inget innehåll av gluten, och dels för att nya generationer tar vid, utvecklar nya produkter och för kunskapen vidare. Skrädmjöl är ett levande kulturarv och en angelägenhet för alla med ett intresse för lokalt och historiskt mathantverk.

Författaren Margareta Edsgård har under sitt yrkesliv arbetat med att utveckla det värmländska matföretagandet. Hon är en av grundarna till föreningen Värmländskt skrädmjöl som verkar för att kvalitetssäkra det värmländska skrädmjölet.