Lördag 20 november
Klockan 10.00
Stora scenen

Anna och det stora teaterspektaklet – kliv in in teaterns universum

För något år sedan bad Wermland Opera Ane Gustavsson att måla en bilderbok som utspelar sig på Karlstads Teater. Författaren Erik Magntorn och Ane har nu skapat en fantasieggande bok där läsaren får kliva in i teaterns universum. Via huvudpersonen Anna får vi kika in bakom kulisserna och även möta berömda roller från både opera- och teaterscenen.

På Värmlands bokfestival samtalar Pernilla Eduard från Wermland Opera med de båda bokskaparna om boken; handlingen och tillblivelseprocessen. De visar även upp de detaljrika och färgsprakande bilderna.

Erik Magntorn (född 1966) bor i Lund och har skrivit ett tjugotal bilderböcker, ofta om tidsresor och förvandlingar av olika slag. Han har även arbetat som journalist och arkeolog. Numera ägnar han sig mest åt böcker, dels åt sina egna, dels åt andras som förläggare på Ellerströms förlag. Erik sitter gärna vid pianot och spelar jazz, visor och klassisk musik, och skriver även en och annan sångtext. Han mottog det första Lennart Hellsing-priset 2009 för bilderboken Visst finns det drakar!.

Ane Gustavsson (född 1971) är illustratör och altviolinist, utbildad vid Musikhögskolan i Oslo. Hon har arbetat vid flera stora symfoniorkestrar i Norge och Sverige och undervisar nu på Musikhögskolan Ingesund. Efter 8 år i Göteborgs Symfoniker flyttade hon 2006 med sin man Johannes till Arvika. Familjen bor nu i det hus vid Racken där konstnären Björn Ahlgrensson bodde, och hans mest kända tavla Skymningsglöden målades. Som illustratör arbetar Ane mest för bokförlaget Natur & Kultur. Tillsammans med Lennart Hellsing har Ane utkommit med böckerna Lillebror och natten och Drillar och draköron – Boken om instrumenten. Ett flerårigt samarbete med Åsa Mendel-Hartvig har resulterat i de fyra böckerna om Otis, varav Otis vantar blev utsedd till ”Vackraste värmlandsboken” 2013. Ane har också gjort bilderna i Jujja Wieslanders Sent i september och till Nils Uddenbergs Gubbe och katt och uppföljaren Ensam med katt.

Ane och Erik har tidigare samarbetat i böckerna Fantastiska fiskar, Tomte i trubbel och ABC om hur DE — känslor och sånt. Alla utgivna på Lindskog Förlag.