Lördag 20 november
Klockan 13.30
Kunskapsscenen

Klangfärger och skuggfärger – jazz i Karlstad och måleri lite varstans

Olle Hernegren kommer att berätta om de två titlar som hittills kommit ut från förlaget Skriptus – ett av de minsta i världen!

Den första boken har titeln Jazzen i Karlstad. Här berättas konkret och jordnära om utvecklingen från brukens musikkårer, via dansorkestrar som mer och mer plockade upp jazzens språk, till en livaktig och självständig musik som tagit sig många uttryck. Här finns utblickar nationellt och internationellt. Och här finns svaren på många av de eviga frågorna, till exempel; Kunde Sten Broman recensera jazz? Varför lämnade Siljabloo i raseri scenen på Sandgrund?

Skriptus andra bok heter Skuggornas Färg och bygger på konstverk av Karlstadskonstnären Anne Hernegren Hauger. Här finns ett åttiotal av hennes målningar från när och fjärran, från Älvgatan och Råtorp till Nya Zeeland och Jamaica, från Vänern till Medelhavet. Boken är luftigt designad och på varje uppslag finns korta reflektioner av Olle Hernegren.

Olle Hernegrens yrkesliv har präglats av IT-branschen, i alla fall från 1974 till 2006. Då tyckte branschen att man inte hade så stor nytta av honom, och deras vägar skildes. Stämningsläget var då cirka 10 procent ”elände och ångest” och 90 procent ”äntligen!”. Nu kunde han förverkliga sin dröm att gå en journalistkurs på Karlstads universitet, etablera firman Skriptus och hitta kunder. Intresset för egna projekt har varit stort och resulterade i Jazzen i Karlstad 2019 och Skuggornas Färg 2021.

Fotograf: Anne Hernegren Hauger