Fredag 19 november
Klockan 17.15

Stora scenen

I år firar Sverige 100 år av demokrati. Vilka frågor är brännande för framtiden?

Välkommen till ett samtal om jämställdhet och demokrati.

Det är hundra år sedan Elin Wägner lämnade över pärmarna med insamlade namnlistor för kvinnlig rösträtt och kvinnor för första gången fick rösta i ett riksdagsval. Gifta kvinnor blev myndiga 1921. Principen ”lika lön för lika arbete” infördes med Romfördraget 1957. Därefter har lönegapet i Sverige reducerats till 12,6 procent. Sveriges fick sin första kvinnliga sotare 1951, och sin första kvinnliga nyhetsuppläsare 1958. Kvinnor som statsministrar, ärkebiskopar och andra ledande positioner är fortfarande få och nya perspektiv på jämställdhet kommer ständigt. Vilka framgångar ser vi? Vilka är hoten? Finns det grupper som inte är inkluderade i olika diskussioner om jämställdhet? Tar vi demokrati och jämställdhet för givet?

Om detta samtalar författaren Susanna Alakoski, Marianne Nilsson, jämställdhetstrateg på Region Värmland och Manuel Almberg Missner, adjunkt i genusvetenskap. Samtalet leds av Peter Franke.

Foto av Elin Wägner (fotograf okänd, Wikimedia Commons)