Fula tjejer

Stora scenen
Fredag 18 november
Klockan: 11.30-12.20
Målgrupp: Högstadiet

Lisa Bjärbo är journalist och författare. Hon släppte sin första ungdomsroman Det är så logiskt alla fattar utom du 2010. Sedan dess har det blivit en rad roliga och sorgliga nutidsförankrade böcker om vardag, relationer och känslor för barn och unga i olika åldrar. Bl.a. i böckerna Inuti huvudet är jag kul och Allt jag säger är sant. År 2018 tilldelades hon Astrid Lindgren priset för förtjänstfullt författarskap inom barn- och ungdomslitteraturen. Hon beskrivs som en mångsidig och insiktsfull författarinna som inte räds svåra ämnen, och som med hög trovärdighet skapar stora läsupplevelser för barn i alla åldrar.

Lisa är en av de tre främsta ungdomsboksförfattarna i Sverige som tillsammans skrivit bokserien Fula tjejer. Böckerna handlar om en högstadieskola i Gnesta där någon startar instagramkontot Fula tjejer. Både populära och mindre populära tjejer får foton på sig själva publicerade där, och på skolan sprids en skräck för att sticka ut, för att bli nästa offer. Tilde, Eleni och Jasmine går i samma klass men har knappt pratat med varandra — förrän nu. Trots sina olikheter bestämmer de sig för att gå ihop. De tänker sätta dit den jäveln som ligger bakom kontot, och de tänker göra det tillsammans.

Lisa kommer att berätta och svara på frågor om sitt författarskap och hur hon går tillväga för att skriva om högstadielivet i sina böcker.

Aktuell med: Fula tjejer, del 3 Svaga tjejer.

Fotograf: Kajsa Göransson