Himlabrand

Stora scenen
Fredag 18 november
Klockan: 13.00-13.50
Målgrupp: Högstadiet och gymnasiet

Moa Backe Åstot har läst kreativt skrivande vid Umeå universitet och projektkursen vid Jakobsbergs folkhögskolas författarskola och har tagit emot ett antal priser för sina texter. Bland annat från Sveriges Radio år 2018 för novellen En liten röd droppe. Himlabrand är hennes romandebut, för vilken hon tilldelades SV:s författarpris 2021 och nominerades till Augustpriset 2021.

Himlabrand är en berättelse om arv, släktrelationer och ett uråldrigt band till det som varit. Men också om förväntan, värme, om känslor som går som elektricitet genom kroppen. Boken handlar om att välja vad för slags liv man vill leva, och Ánte ger en röst åt alla dem som – oavsett anledning – tvingas gå emot strömmen och vara modiga.

Moa kommer att berätta om och svara på frågor om sitt författarskap. Vad som inspirerade henne att skriva boken Himlabrand och om dess huvudkaraktär Ántes relation till den samiska kulturen.

Fotograf: Carl-Johan Utsi