Tron har tolkats av prästerna i mer än tusen år

Stora scenen
Lördag 19 november
Klockan : 14.00

Gud är ofta underskattad i nutida historieskrivning. Tron har färgat människornas göranden och låtanden långt fram i tiden. Tron tolkades och förmedlades av prästerna i mer än tusen år. De var landets första intellektuella – kungarnas hjälpredor, bildningens män i byarna.

Gunnar Wetterberg följer samspelet mellan församlingarna och deras herdar genom århundradena. Maktspråk varvas med innerlighet, tron formar människornas vardag och deras liv. Varför slog kristendomen igenom? Hur kunde kyrkan överleva Gustav Vasas plundringar? Vad betydde prästfruarna för kulturspridningen? Och var stod kyrkan i 1900-talets stora strider?

Gunnar Wetterberg är historiker och författare. Började skriva och föreläsa på heltid 2013 efter nästan 40 år som diplomat, utredare och chef. Född 1953 i Malmöhus län. Han är aktuell med boken Prästerna.

Fotograf Viktor Fremling