Värmlandsscenen
Lördag 19 november
Klockan : 15.00

Crime och den lilla ortens betydelse?

Jörn Lier Horst och Lina Bengtsdotter i samtal med Malin Edgren,

Kriminalfall med många förgreningar

William Wisting blir kontaktad av ledaren för en grupp människor som funnit varandra på internet och som tillsammans försöker lösa det ouppklarade mordet på den australiensiske backpackaren Ruby Thompson. En av de mest aktiva medlemmarna kallar sig Astria och har uppgett att hon kommer från Norge. Hon har sagt sig vara nära en möjlig lösning men så blir det plötsligt helt tyst från henne. Motvilligt låter sig Wisting fascineras och dras in i den okonventionella efterforskningen som gruppen håller på med och det visar sig vara vägen in i ett kriminalfall med många förgreningar. 

Jørn Lier Horst, född 1970, är en av Norges mest framstående kriminalförfattare. Han har tidigare arbetat som utredare i Larvik men är nu författare på heltid. Jørn Lier Horst skriver både för barn och vuxna och har mottagit flera stora priser för sina böcker däribland Glasnyckeln. 

Tillsammans med Thomas Enger har Jørn Lier Horst skrivit deckarsviten om Blix & Ramm.

Lågorna – en nervkittlande suggestiv spänningsroman

Efter ett desperat samtal från barndomsvännen Katja återvänder Vega till Silverbro, det lilla samhället hon lämnade för London tio år tidigare. Under uppväxten var de två oskiljaktiga, Katja med sin trasiga barndom och Vega med saknaden efter sin mamma. Men när Vega kommer hem till Silverbro är Katja spårlöst försvunnen och tankarna går oundvikligen till Katjas moster Sofia Lo, tonåringen som försvann för mer än trettio år sedan. Vad har hänt Katja? Har de två försvinnandena någonting gemensamt och kommer Vega hitta Katja i tid, eller riskerar deras mörka hemlighet att avslöjas? Lågorna är en nervkittlande suggestiv spänningsroman. 

Lina Bengtsdotter debuterade 2017 och är känd för sina kriminalromaner med kriminalinspektör Charlie Lager. Hon är även lärare i svenska och psykologi. Linda Bengtsdotter, som är född i Gullspång, bor numera med man och barn i Stockholm. Hon har tidigare bott i Storbritannien, Nordirland och Italien. 

Fotografer: Anton Soggiu (Jørn Lier Holst) och Gabriel Liljevall (Lina Bengtsdotter)