Autio – övernaturliga noveller på svenska och meänkieli 

Caféscenen 
Lördag 19 november 
Klockan: 14.00 

År 2011 gav Erik Kuoksu ut novellsamlingen Autio och andra berättelser från Torne lappmark. Boken var en samling noveller (de har ibland kallats skräcknoveller, ibland berättelser med övernaturligt innehåll) med stark förankring i Torne lappmarks natur och historia. Novellerna har genom åren dramatiserats av olika teatergrupper och även förekommit i Creepypodden

Nu har det nystartade förlaget Meänpress publicerat en nyupplaga av boken under namnet Autio. I boken hittar man de 11 bästa novellerna från den gamla boken på svenska och meänkieli (i översättning av Meri Alarcón). Boken innehåller även ett förord som beskriver texternas uppkomst och historia, en essä av Jack Werner och en dramatisering av Skogarnas herre av Gudrun Skogsberg. 

I scenframträdandet talar Meri Alarcón och Erik Kuoksu om boken, översättningen och Erik Kuoksu läser ur en av novellerna. 

Erik Kuoksu är författare, etnolog och redaktör för den tornedalska litterära tidskriften Meänmaa. Han publicerade år 2011 novellsamlingen Autio och andra berättelser från Torne lappmark och år 2019 kortprosasamlingen Konstruktioner. Utöver detta har han sedan 1998 skrivit artiklar och böcker om främst tornedalsk och samisk släktforskning och bebyggelsehistoria.  

Meri Alarcón är författare och översättare från meänkieli. Hon är redaktör för den tornedalska litterära tidskriften Meänmaa och antikvarie på Mare litteratur i Göteborg.