En kärleksförklaring: Tack för maten – Dikt

Entréscenen  
Fredag 18 november
 
Klockan: 15.00 

Tack för maten – Dikt En kärleksförklaring till maten och råvarorna som vi använder och en resa i poesi och språk mellan Norge och Sverige. 

Det är en diktsamling som både gör den något bortglömda seden med tacktal för maten lättare och ger andlig påfyllning. Den omfamnar också de stora känslorna; förälskelse, kärlek, gemenskap, förlust, sorg, död – alla huvudrätterna i ett liv, utan att glömma tillbehören. Och det bästa av allt: den väcker aptiten!  

Översättare och utgivare till svenska, Helena Neraal och Catti Broqvist, kommer att läsa ett par dikter från den norska ordsmeden Jon Ståle Ritlands uppskattade diktsamling, men också berätta om glädjen och utmaningarna med översättning av känsla, kultur, ordvitsar och begrepp mellan de norska och svenska språken. 

Systrarna Catti Broqvist och Helena Neraal är uppvuxna i Göteborg och har så småningom bägge landat i västra Värmland där de samarbetar om att driva det traditionsrika värdshuset Vita Älgen och Vita Älgen Förlag med utgivning och översättning.  

Helena äger och driver sedan drygt 20 år värdshuset och förlaget, är utbildad civilekonom från Handelshögskolan i Oslo och har gett ut de prisbelönade kokböckerna Tapas på Svenska, Älg & co. samt Tapas på Norsk fra San Sebastian till Lofoten. Böckerna är översatta till flera språk. Catti är språklärare och har tidigare översatt Helenas kokböcker till svenska samt En flygapelsin berättar (Johan Galtung, 2004). 

Fotograf: Olivia Englund (Helena Neraal)