Ett år med Västanå 

Stora scenen  
Lördag 19 november 
Klockan: 12.00 

Den norske fotografen Thor Hauknes har följt Västanå Teater under ett helt år. 

Året 2019 kom Thor och fotograferade i stort sett allt teatern gjorde. Utställning på Rackstadmuséet, mindre turnéföreställningar, samarbeten i Sverige och Norge, Unga Västanå, hela processen från ax till limpa med den stora sommarföreställningen Eddan och till sist Västanå Jul i den nybyggda vinterscenen på Loftet. 

Äntligen är fotoboken färdig och kan presenteras på bokfestivalen.  

Västanå Teater i Sunne, Värmland, är sedan 2009 Värmlands regionteater. Teatern finns i den fantastiska Berättarladan som ligger granne med Rottneros Park.  

När teatern 1990 engagerar Leif Stinnerbom som regissör och konstnärlig ledare börjar skapandet av den särpräglade profil som gjort teatern känd i hela Norden. Det är en teaterform som bygger på berättandet, där musiken och dansen vid sidan av ordet skapar en egen form av skådespeleri.  

Samspelet mellan text, musik och rörelse är ett komplicerat precisionsbygge som blivit Västanå Teaters kännemärke. En annan viktig inspirationskälla för det unika scenspråket är den skandinaviska folkkulturen, som gärna kan möta folkkultur och folkliga teateruttryck från andra delar av världen. 

Thor Hauknes, dragspelande, folkmusikintresserad fotograf från Bodø som bor i Jar strax väster om Oslo. Thor åker ingenstans utan sin kamera, så när han kom till Västanå Teater första gången var den naturligtvis med. När vi fick se hans bilder så ville vi att han skulle ta ännu flera. Det har blivit många resor till Sunne sedan dess och däremellan fotar Thor flitigt i folkmusikmiljön runt om i Norge.