Mygg, finnar och pungsvett 

Caféscenen 
Lördag 19 november 

Klockan: 15.30

Matti Särkijärvi debuterar med boken: Mygg, finnar och pungsvett, det är en uppväxtskildring från 80-talet i kvarteret Texas i Pajala, Norrbotten. 

”Ovetande om hur det var utanför vårt samhälle så skapade vi tillsammans vår egen trygghet och gemenskap, den kan nog dagens ungdomar inte alltid förstå och att livet verkligen inte var tråkigare bara för att vi var så isolerade från omvärlden” 

Hans önskan med boken är att den ska väcka läsarens minnen och upplevelser till liv, vare sig man är uppvuxen i Pajala som han är, eller i vilken liten byhåla som helst i landet. 

Han kallar sig nostalgiker som samlar på minnen och älskar att återberätta dessa.  

Det var aldrig meningen att detta skulle bli en bok men ju mer han berättade om sina minnen desto fler blev dom. Många ville höra mer och frågade till och med om han inte skulle skriva en bok, han tyckte att det var en konstig fråga eftersom han inte var någon författare. När han några år senare träffade en förläggare så förklarade hon för honom att man inte behöver vara författare för att släppa en bok och att det är en själv som bestämmer hur och när det skall bli en bok. 

Matti Särkijärvi är född 1969 och är uppvuxen i Pajala, en liten by vid Finska gränsen norr om polcirkeln. Han är numera bosatt i Göteborg sedan 16 år tillbaka.