Vi är mycket glada över det stora intresset vår bokfestival har rönt med 1 500 elever som besökt oss på festivalfredagen genom åren. Inför året skolfestival väljer vi att dela upp skolprogrammet på två dagar. Anledningen är de utvärderingar vi gjort som visar att det finns förbättringsområden. Exempelvis logistik med olika tider för föredrag, busstider och lunchutrymmen.

I år erbjuder vi ett skolprogram för låg och mellanstadiet på torsdag den 17 november. Då den formella bokfestivalen med bord och utställare inte startar förrän på fredag den 18 november, har vi istället lagt till olika workshops anpassade för dessa åldrar, mer finns att läsa i programmet nedan.

Fredag den 18 november är skolprogrammet för högstadiet och gymnasiet anpassat för den här åldersgruppen. Då är den vanliga festivaldagen i gång med utställare och andra program. Även Fantasyscenen och utställare inom genren är på plats för att möta en något yngre publik.

Förutom dessa förändringar är allt precis som vanligt, ni bokar enligt underlaget som är bifogat och samma möjligheter till bussubvention gäller även för torsdagen den 17 november.

Som vanligt är det fri entré för skolbarn upp till 19 år och medföljande lärare.

Varmt välkomna!
Ricky Andreis

Skolbussresa

Region Värmland står för 50 % av er busskostnad i samband med värmländska skolors besök på bokfestivalen. Det gäller enbart busskostnad utanför Karlstads tätort.

Läs mer om detaljerna kring skolbussresor

Inför besöket på bokfestivalen

För att göra besöket på Värmlands bokfestival mer intressant är det bra om du som lärare har möjlighet att läsa en eller flera av författarnas böcker tillsammans med klassen. Fundera gärna tillsammans på frågor som klassen kan ställa till författaren.

Låg- och mellanstadiet – torsdag 17 november

Fotograf: Lindrizia AB

Camilla Brinck – Musse och Helium

Stora scenen
Klockan: 09.30-10.20
Målgrupp: Lågstadiet

Att välja ett yrke med kreativ inriktning var alltid självklart för Camilla. Förutom att skriva böckerna om Musse och Helium har hon också jobbat som artist, låtskrivare, producent och dj. Att få skapa för barn tycker Camilla är bland det finaste man kan göra.

I bokserien Musse och Helium får vi följa de två små mössens spännande resa tillbaka till Djurriket, där de tillsammans med sina vänner måste hinna före den onda Duvjägaren till rikets största skatt, Guldosten. Det blir en resa genom en myllrande fantasivärld fylld av humor, spänning och färgsprakande miljöer.

Camilla kommer att berätta om och svara på frågor om sitt författarskap och hennes inspiration till de spännande böckerna om Musse och Helium.

Aktuell med: Den sjunde boken om Musse och Helium – En oväntad vändning.

Obs! Föreläsningen med Camilla Brinck är fullbokad!

Fotograf: Sevda Svensson

Leif Eriksson, Martin Svensson och Sören Olsson – Luna och Superkraften

Stora scenen
Klockan : 11.00-11.50
Målgrupp: Lågstadiet

Vad händer när tre författarveteraner slår sig samman? Resultatet blir de populära böckerna om den nioåriga Luna som en dag får superkrafter. På Skolprogrammet får vi lära känna de tre författarna som skapade serien om Luna och superkraften.

Leif Eriksson har illustrerat flera faktaböcker för barn, bland annat Barnens naturbok och är ordförande i Föreningen Svenska Tecknare. Han har skrivit flera böcker, många gånger tillsammans med Martin Svensson.

Martin Svensson debuterade 2007 och har sedan dess skrivit flera böcker i olika genrer, bland annat bokserien om Julius. År 2010 började han skriva flera självbiografier tillsammans med Leif Eriksson, bland annat om Joakim Lundell, Alexander Gustafsson och Johannes Brost.

Innan Sören Olsson mötte sina medförfattare var han känd för sina många tonårsberättelser om Sune och Bert. Han debuterade 1984 och sedan dess har hans böcker fängslat unga läsare världen över.

I den första boken om Luna och Superkraften känner sig Luna som det ensammaste barnet i världen. Men en kväll gör hon en märklig upptäckt som ger henne superkraften att höra genom betongväggar och på långa avstånd. Den underliga superkraften förändrar allt på gott och ont i denna historia om vänskap, utanförskap, familj, skola och kärlek.

Leif, Martin och Sören kommer att berätta om och svara på frågor om sitt författarskap. Hur de träffades och samarbetar kring Luna och Superkraften, samt vad som inspirerar dem att skriva.

Aktuella med: Luna och superkraften del 4: Väderhemligheten.

Boka Leif Eriksson, Martin Svensson och Sören Olsson

Fotograf: Stefan Tell

Katarina Genar – Bortom tid och rum och Mystiska skolan

Stora scenen
Klockan: 12.30-13.20
Målgrupp: Låg- och mellanstadiet

Katarina debuterade som barnboksförfattare 2010 med En hemlig vän, som blev början på den populära serien Bortom tid och rum. Hon har hyllats för sin förmåga att skriva kort och lättläst, med ett rakt och klart språk. Hon har bland annat tilldelats Hans Petersonstipendiet. I flera av böckerna är det mer än en berättelse som skildras vilket fått många kritiker att jämföra henne med författarinnan Maria Gripe.

Bortom tid och rum är en serie fristående böcker där vi får följa flera karaktärers möte med det mystiska. Motiven är ofta gåtfulla, magiskt realistiska och vackert vemodiga där Katarina blandar magiska inslag och spänning i en handling där vardagens dåtid och nutid flätas samman med fantasin och det mystiska.

I bokserien Mystiska skolan får vi följa lågstadieeleverna Greta och Malte i den jättegamla skolan där mystiska saker händer. Däribland gamla lärare och elever som spökar och knackar i väggarna. De finns överallt. Men de visar sig inte för vem som helst…

Katarina kommer att berätta om och svara på frågor om sina böcker och författarskap. Hon berättar om vad som inspirerar och hur hon skriver.

Aktuell med: Bortom tid och rum, del 7: Glasfågelns grav samt Mystiska skolan, del 12: Blodmåne.

Boka Katarina Genar

Högstadiet och gymnasiet – fredag 18 november

Fotograf: Henrik Kindgren

Pär Sahlin – Nadir och ingen annan + Sävaträsk

Stora scenen
Klockan: 10.00-10.50
Målgrupp: Högstadiet

Pär Sahlin är författare på heltid men även utbildad lärare i svenska, SO och bild. Han har hyllats för sina lättlästa böcker, som är lätta att ta till sig men också griper tag och engagerar läsaren med berättelser och karaktärer man kan relatera till. Bland annat har han skrivit böckerna om Nadir och Sävaträsk.

Nadir är duktig på att simma. I Syrien tränade han simning tre dagar i veckan.
Men det var före kriget och flykten. Nu vet han inte om han vill börja träna igen. Han vet inte om han hinner. Nadir måste ta ett beslut. Ska han ge sig själv och simningen en chans till?

Det kan bara Nadir och ingen annan bestämma.

Epatraktorer, vänskap och Black Sabbath på högsta volym är allt en ungdom på landsbygden i Sävaträsk behöver. I alla fall allt Joar och hans vänner behöver. Och kärlek så klart. Snart kommer hon ut. Minna. Förbannad över musiken som skrämmer bort gästerna från sommarjobbet. Men arg eller inte, det är en reaktion! Och allt som gör att Minna kommer närmare en stund är värt det. Fast kanske finns det bättre sätt att få Minna att komma närmare, närmare på riktigt?

Pär kommer att berätta om och svara på frågor om sitt författarskap och ge olika skrivtips.

Aktuell med: Nadir och det svåra valet & Sävaträsk: Häng i rondellen.

Boka Pär Sahlin

Fotograf: Kajsa Göransson

Lisa Bjärbo – Fula tjejer

Stora scenen
Klockan: 11.30-12.20
Målgrupp: Högstadiet

Lisa Bjärbo är journalist och författare. Hon släppte sin första ungdomsroman Det är så logiskt alla fattar utom du 2010. Sedan dess har det blivit en rad roliga och sorgliga nutidsförankrade böcker om vardag, relationer och känslor för barn och unga i olika åldrar. Bl.a. i böckerna Inuti huvudet är jag kul och Allt jag säger är sant. År 2018 tilldelades hon Astrid Lindgren priset för förtjänstfullt författarskap inom barn- och ungdomslitteraturen. Hon beskrivs som en mångsidig och insiktsfull författarinna som inte räds svåra ämnen, och som med hög trovärdighet skapar stora läsupplevelser för barn i alla åldrar.

Lisa är en av de tre främsta ungdomsboksförfattarna i Sverige som tillsammans skrivit bokserien Fula tjejer. Böckerna handlar om en högstadieskola i Gnesta där någon startar instagramkontot Fula tjejer. Både populära och mindre populära tjejer får foton på sig själva publicerade där, och på skolan sprids en skräck för att sticka ut, för att bli nästa offer. Tilde, Eleni och Jasmine går i samma klass men har knappt pratat med varandra — förrän nu. Trots sina olikheter bestämmer de sig för att gå ihop. De tänker sätta dit den jäveln som ligger bakom kontot, och de tänker göra det tillsammans.

Lisa kommer att berätta och svara på frågor om sitt författarskap och hur hon går tillväga för att skriva om högstadielivet i sina böcker.

Aktuell med: Fula tjejer, del 3 Svaga tjejer.

Boka Lisa Bjärbo

Johan Egerkrans – Drakar

Stora scenen
Fredag 18 november
Klockan : 12.30-13.00
Målgrupp: Högstadiet och gymnasiet

Johan Egerkrans är illustratören vars böcker haft enorm framgång även utanför Sveriges gränser, och idag är han en av Sveriges ledande illustratörer. Med en bakgrund inom dataspels- och rollspelsvärlden har han en stor fascination för myter, vidunder och det övernaturliga, men även för dinosaurier och andra urtidsdjur.

Han debuterade 2005 med boken Taggtråds-Tim och har sedan dess illustrerat över hundra böcker. 2013 gavs Nordiska väsen ut, som blev Johans stora genombrott och debut som författare. Praktverket följdes sedan upp av Nordiska gudar (2016) samt De odöda (2018). Hösten 2021 gavs boken Drakar ut, där han på samma vackra och genomarbetade sätt gestaltar och levandegör all världens drakar, och låter oss stifta bekantskap med legendariska drakdödare som Beowulf.

Johan kommer att berätta om och svara på frågor om sitt författarskap, vad som inspirerar honom och hur han arbetar.

Aktuell med: Drakar. 

Boka Johan Egerkrans

Fotograf: Carl-Johan Utsi

Moa Backe Åstot – Himlabrand

Stora scenen
Klockan: 13.00-13.50
Målgrupp: Högstadiet och gymnasiet

Moa Backe Åstot har läst kreativt skrivande vid Umeå universitet och projektkursen vid Jakobsbergs folkhögskolas författarskola och har tagit emot ett antal priser för sina texter. Bland annat från Sveriges Radio år 2018 för novellen En liten röd droppe. Himlabrand är hennes romandebut, för vilken hon tilldelades SV:s författarpris 2021 och nominerades till Augustpriset 2021.

Himlabrand är en berättelse om arv, släktrelationer och ett uråldrigt band till det som varit. Men också om förväntan, värme, om känslor som går som elektricitet genom kroppen. Boken handlar om att välja vad för slags liv man vill leva, och Ánte ger en röst åt alla dem som – oavsett anledning – tvingas gå emot strömmen och vara modiga.

Moa kommer att berätta om och svara på frågor om sitt författarskap. Vad som inspirerade henne att skriva boken Himlabrand och om dess huvudkaraktär Ántes relation till den samiska kulturen.

Boka Moa Backe Åstot

Medie- och informationsaktiviteter – torsdag 17 november

Medie- och informationskunnighet, MIK, är ett begrepp som handlar om att förstå mediernas roll i samhället, att kunna finna, analysera och kritiskt värdera information samt att själv kunna uttrycka sig och skapa innehåll i olika medier. I begreppet inkluderas informations-, media- och digital kompetens – där alla tre är olika aspekter av MIK som är nödvändiga för att kunna orientera sig i vår komplexa och snabbrörliga informationsomvärld.

I årets skolprogram är vi därför glada att under torsdagen kunna presentera fem aktiviteter som på olika sätt kommer att stimulera elevernas nyfikenhet och kreativitet inom detta område.

  • Skaparverkstan
  • Kodcentrum
  • Mediecenter Värmland
  • Bokbinderi med Arkivcentrum Värmland
  • Animationsworkshop

Skaparverkstan

Skaparverkstan finns på plats på Värmlands bokfestival på torsdag för att ge barnen tillfälle att pyssla och vara kreativa mellan programpunkterna. Skaparverkstan är en plats för kreativa workshoppar för dig som älskar färg, form, funktion och film. Inga förkunskaper krävs på workshopparna och allt är gratis.

Kodcentrum

Kodcentrum är en ideell förening som väcker barns intresse till programmering och digitalt skapande. Vårt pedagogiska material kopplar till läroplanen för åk 4–6, med teman för olika skolämnen som även kan användas ämnesintegrerat. I vår monter kan du och dina elever prova på roliga digitala och analoga programmeringsuppgifter. Du får även fler tips och idéer på kreativa övningar som kan appliceras direkt i klassrummet.

Mediecenter Värmland

Mediecenter Värmland är länets gemensamma mediebank. Via Mediecenter har du som lärare tillgång till samtliga radio/tv-program från UR, inköpt film, talböcker, pussel/spel och robotar. På årets skolprogram medverkar vi och visar några av de robotar du kan boka för att använda i klassrummet. Ni kommer även att kunna testa robotarna på plats.

Bokbinderi med Arkivcentrum Värmland

Testa enklare bokbindning samt papperskonst i 3D. Organisatör är bokbindare Kristine Novika-Svensson från Arkivenheten på Region Värmland.

Animationsworkshop

Prova på att göra animerad film med enkla verktyg.