Innan ni tar ett välförtjänt sommarlov vill vi passa på att tipsa om att det redan nu går att boka in ett besök på Värmlands bokfestival.

I år erbjuder vi ett skolprogram för låg och mellanstadiet torsdag 16 november. Den formella bokfestivalen med bord och utställare startar på fredagen. För de yngre barnen erbjuder vi istället en rad spännande aktiviteter på vårt MIK-torg.

Fredag 17 november är skolprogrammet anpassat för högstadiet och gymnasiet. I år är vi extra stolta över att Region Värmlands fem folkhögskolor är på besök och erbjuder ett kreativt torg med workshops inom film, teater, musik, konst, natur och spelkultur.

Vi har också den stora glädjen att berätta att kultur – och bildningsnämnden beslutat att Region Värmland subventionerar hela busskostnaden för skolelevers bussresa till och från bokfestivalen. Obs! Det gäller ej för skolor i Karlstad tätort.

Som vanligt är det fri entré för skolbarn upp till 19 år och medföljande lärare.

Varmt välkomna!
Ricky Andreis

Inför besöket på bokfestivalen

För att göra besöket på Värmlands bokfestival mer intressant är det bra om du som lärare har möjlighet att läsa en eller flera av författarnas böcker tillsammans med klassen. Fundera gärna tillsammans med eleverna på frågor som klassen kan ställa till författaren. Ingen försäljning av böcker sker under torsdagen, men elever får självklart ta med egna böcker av författarna som de vill ha signerade. Signering sker efter respektive författarsamtal.

Författarsamtal torsdag 16 november

Kaj Hagstedt i varmt ljus med grönska i bakgrunden.

Kaj Hagstedt

Målgrupp: Mellanstadiet
Torsdag 16 november
Klockan 09.30-10.10 FULLSATT

Kaj Hagstedt är en barnboksförfattare vars huvudsakliga fokus varit att främja och arbeta med barns språk-, läs- och skrivutveckling. Med en bakgrund som bland annat regissör och manusförfattare till barnprogram, samt utbildad lärare för årskurserna 4–6, är Kajs böcker utformade med klassrummet i åtanke.

Kaj Hagstedts böcker Inte min tystnad (2022), Ett ett två (2021) och Framtidskameran (2020) är riktade till mellanstadieelever och har alla en tillhörande lärarhandledning att utgå från i klassrummet.

Obs! Fullbokat.

Fotograf Peter Andersson Shanygin

Anja Gatu mot en grå bakgrund.

Anja Gatu

Målgrupp: Lågstadiet
Torsdag 16 november
Klockan 10.20-11.00 FULLSATT
Klockan 11.10-11.50

Anja Gatu är sportjournalisten som lyckats kombinera de två saker hon tycker om allra mest i sitt författarskap – sport och fiktion. Hon har arbetat för tidningen Sydsvenskan och Sveriges Radio och rest världen runt för att göra reportage om fotbollsmatcher och OS. Anja Gatu håller även skrivarverkstäder för barn, modererar samtal om sport, jämställdhet och integration samt leder workshops i mångfaldsarbete.

2015 debuterade Anja Gatu som barnboksförfattare med boken Passa bollen, Kosse! Sedan dess har Anja skrivit flera böcker med sport i fokus.

I höst kommer Anja Gatu till Värmlands bokfestival för att ha ett författarsamtal om bokserien Kattspionerna tillsammans med Värmlands lågstadieelever. En tillhörande lärarhandledning finns att utgå från i klassrummet.

Boka Anja Gatu

Fotograf: Emma Larsson

Maria Frensborg i en tunnel.

Maria Frensborg

Målgrupp: Mellanstadiet
Torsdag 16 november
Klockan 12.10-12.50

Barnboksförfattaren Maria Frensborg har sedan 2012 skrivit böcker för låg- och mellanstadiebarn och debuterade med Ellen, Sorken och hemligheten (2012). Mest kända är förmodligen hennes Tomu & Yumi-böcker och Morris Mohlin-bokserie. I höst kommer Maria till Värmlands bokfestival för ett författarsamtal där hennes Morris Mohlin-böcker kommer att stå i fokus för Värmlands mellanstadieelever.

Boka Maria Frensborg

Fotograf: Eva Lindblad

Författarsamtal fredag 17 november

Bim Eriksson

Bim Eriksson

Målgrupp: Gymnasiet
Fredag 17 november
Klockan 10.00-10.50

Sedan 2016 har serieskaparen och konstnären Bim Eriksson varit en aktuell och spännande samhällskritisk röst via sina grafiska romaner. Hennes serieroman Det kändes lugnt när mina känslor dog (2016) var en stor framgång och satte Eriksson på kartan som en ny och viktig röst för den nya generationens kritiskt tänkande unga. Inspirerad av Karin Boyes klassiker Kallocain (1940) publicerade Eriksson sin andra serieroman Baby Blue (2021), där psykisk ohälsa är förbjudet och Sverige har blivit ett dystopiskt samhälle styrt av lycko-tvång.

Boka Bim Eriksson

Fotograf: Johanna Arnström

Hanna Gustavsson

Hanna Gustavsson

Målgrupp: Högstadiet
Fredag 17 november
Klockan 11.30-12.20 FULLSATT

Hanna Gustavsson är en serieromansförfattare vars serieromaner Nattbarn (2013) och Iggy 4-ever (2015). Nattbarn belönades med 2014 års Urhundenpris för 2013 års bästa originalsvenska seriebok. Iggy 4-ever blev i sin tur nominerad till Augustpriset 2015. I Gustavssons böcker står tonåringen i fokus och vi får följa Iggys vardag via författarens skriftliga och visuellt träffande berättande.

Obs! Fullbokat.

Fotograf: Pia Johansson Goldman

Sara Bergmark Elfgren

Sara Bergmark Elfgren

Målgrupp: Gymnasiet
Fredag 17 november
Klockan 13.00-13.50

Bergmark Elfgren är aktuell med den gotiska spänningsromanen Grim (2021). Vi är mycket glada att Värmlands bokfestival får besök av den hyllade och populära författaren. Det blir ett författarsamtal med Värmlands gymnasieelever om Sara Bergmark Elfgrens verk.

Boka Sara Bergmark Elfgren

Fotograf: Anna Drvnik

MIK-torg torsdag 16 november

På årets skolprogram för låg- och mellanstadiet finns, precis som förra året, ett flertal stationer där eleverna kan stimulera sin nyfikenhet och kreativitet inom olika områden. Efter förra årets bokfestival fick vi flera önskemål om bokningsbara pass på stationerna. I år kommer därför vissa stationer att vara bokningsbara och några kommer att ha drop-in som tidigare.

Groda med läsk och popcorn

Kortfilm

Bokningsbart

Ett kortfilmspaket med filmer som väcker tankar. Filmpassen är bokningsbara för hela klassen och minst en lärare. Efter filmerna har vi ett kortare samtal utifrån funderingar som dyker upp.

Kontakta Stefan Barkman på stefan.barkman@regionvarmland.se om du har frågor.

  • 09.30-10.00 Kortfilmspass 1 (lågstadiet)
  • 10.30-11.00 Kortfilmspass 2 (mellanstadiet)
  • 12.15-12.45 Kortfilmspass 3 (lågstadiet)
  • 13.10-13.40 Kortfilmspass 4 (lågstadiet)

Bokas i samband med att du bokar författarsamtal.

Tre barn i en animeringslåda.

Animerad film

Drop-in

Animerad film är en fantastiskt enkel och kreativ konstform som eleverna kan använda för att presentera olika ämnen i skolan. Vi arbetar med fyra animationslådor och Ipad.

Den rörliga bilden kan i många ämnen vara ett utmärkt sätt att visualisera någonting som kan vara svårt att förstå som till exempel historien och naturen. Att arbeta som grupp inom animation hjälper eleverna att förstå hur gruppdynamiken fungerar, att hantera tiden i olika delar av processen och att diskutera och pröva på de olika idéerna i gruppen.

Olika elever kan välja att göra olika delar av en animationsfilm. Några är bra på att hitta på berättelsen, andra på att rita eller färgsätta eller göra olika röster eller fota.

Kontakta Hugo Catolino på hugo.catolino@hotmail.com om du har frågor.

Bokbinderi med Arkivcentrum Värmland

Drop-in

Testa enklare bokbindning och papperskonst i 3D. Organisatör är bokbindare Kristine Novika-Svensson från Arkivenheten på Region Värmland.

Kontakta Kristine Novika Svensson på kristine.novikasvensson@regionvarmland.se om du har frågor.

Vuxen och barn i soffa. Barnet har dator.

Kodcentrum

Drop-in

Kodcentrum är en ideell förening som väcker barns intresse till programmering och digitalt skapande. Vårt pedagogiska material kopplar till läroplanen för årskurs 4-6, med teman för olika skolämnen som även kan användas ämnesintegrerat. I vår monter kan du och dina elever prova på roliga digitala och analoga programmeringsuppgifter. Du får även fler tips och idéer på kreativa övningar som kan appliceras direkt i klassrummet.

Kontakta Moa Johansson på moa@kodcentrum.se om du har frågor.

Glada barn vid dator.

Minibladet

Drop-in

På Minibladets prova-på-aktivitet skriver barnen korta bokrecensioner som senare kommer att publiceras i Minibladet. Från sina bokrecensioner sätter de en slående rubrik till en löpsedel. Barnens löpsedlar med olika boktips kommer att rulla under dagen på vår skärm/projektor. Arbetet leds av en journalist från Minibladet. Minibladet är en gratis och reklamfri nyhetstidning för barn. Minibladets nyhetssajt är tillgänglighetsanpassad och alla barn kan därför ta del av nyheterna, oavsett bakgrund och förmåga.

Kontakta Maria McShane på maria@laslar.se om du har frågor.

Kreativt torg fredag 17 november

I år får vi besök av Region Värmlands folkhögskolor som erbjuder en lång rad workshops som smakprov ur deras digra kursutbud. Vissa workshops kommer att vara bokningsbara på plats, till andra är det drop-in.

En samling unga musiker med instrument.

Konsertserie med Ingesunds folkhögskola

Tre tjugominuterskonserter med elever från Ingesunds folkhögskola. Konserterna startar klockan 9.15, 11.00 och 12.20. Konserterna är inte bokningsbara.

Fantasyscen i skogsmiljö.

Bokningsbara workshops

Bokas på plats på Värmlands bokfestival.

Flödesskrivning (30 minuter, 10 personer)

“Att läsa är att andas in, att skriva är att andas ut.” Testa flödesskrivning tillsammans med oss på Kristinehamns Folkhögskola och se vad som händer när orden och kreativiteten styr. Vi provar att släppa kontrollen och se var orden för oss. Efter en kort beskrivning av flödesskrivningens natur startar vi en flödesskrivningssession tillsammans utifrån ett givet utgångsläge. Ta med något att skriva på (papper och penna, dator, telefon) eller låna av oss, så flödesskriver vi tillsammans!

Bofferträning (40 minuter, 15 personer)

Inom Lajv är bofferträning (att iscensätta strid med skumgummivapen) ett stående inslag för att skapa dramatik och djup. Kom och testa detta tillsammans med en instruktör från Kristinehamns Folkhögskola!

Teckning

Hud, hår och de personliga anletsdragen – det kan verkar omöjligt. Det finns en massa tips som ni kommer att få ta del av. Workshopen med Kyrkeruds folkhögskola kan leda till en hel del aha-upplevelser.

Händer som drejar.

Workshops med drop-in

Allmän kurs

Här får du möjlighet att träffa oss på Allmän kurs på Region Värmlands fem Folkhögskolor. Vad är egentligen allmän kurs? Vilka olika profiler kan en välja mellan? Här kan en få information om allmän kurs, skolornas profiler och inriktningar och ta del av aktiviteter. Kanske får du full pott i någon av våra frågesporter eller utmaningar?

Musikstudio

Kom och prova att skapa ett beat tillsammans med läraren i Studioteknik på Ingesunds Folkhögskola. Vad kan man göra med en enkel utrustning?

Kumihimo-flätning

Kumihimo-flätning är en japansk flätningsteknik som används för att skapa dekorativa band. Ingesunds Folkhögskola låter dig prova på tekniken.

Slagverk

Kom och spela slagverksinstrument tillsammans med dina vänner och lärare från Ingesunds Folkhögskola

Game Testing

Ready, set, play! Här finns det möjlighet att testa de spel som indiespelsutvecklarna på Kristinehamns folkhögskola har jobbat med under läsåret. Kom och testa spelen och prata med skaparna bakom dem!

Skapa kartor

Det är något visst med en förtrollande karta över ett sagolikt område, såsom Marauders Map från Harry Potter eller kartan över Midgård från Sagan om Ringen. Här kan du testa att skapa fiktiva fantasy-inspirerade kartor med oss från kursen Skapa världar på Kristinehamns folkhögskola! Vi visar olika verktyg för att med enkla medel skapa egna kartor, eller använda kartor för att skapa andra element till sin fiktiva värld. Fatta tag i en penna och häng med!

Spelutveckling

Hur ser ett spel ut om man kikar in under skalet? Hur blir en idé ett spel och ett spel en produkt? Kom till oss så visar vi verktygen vi använder i utbildningen och kanske prova på själv också. Tärningen är kastad! Vad blir ditt nästa drag? Indiespelkursen på Kristinehamns folkhögskola delar med ssig av knepen.

Jobba med lupp/stereolupp

Titta på insekter, mossor/lavar, hår från olika djur. Gissa vad det är man ser. Klarälvdalens folkhögskola sätter fokus på det lilla.

Sorkinventering

Varför gör man en sorkinventering? Vilken påverkan har det i naturen om det är lite sork? Klarälvdalens folkhögskola förklarar mer.

Årsringar

Räkna årsringar på en årsringskiva med Klarälvdalenss folkhögskola och pricka in olika händelser utifrån årsringarna för att se hur stort trädet var vid de olika händelserna.

Drejning

Att dreja kan vara en meditativ avkoppling där timmarna försvinner medans kopparna blir fler och fler. Kyrkeruds folkhögskola låter dig prova på hur det känns!

Screentryck

Prova på screentryck med Kyrkeruds folkhögskola. Screentryck är en tryckmetod som går ut på att färg pressas genom en duk med hjälp av en skrapa.

Skådespeleri

Testa på skådespeleri i en spännande workshop med studerande från Molkom folkhögskolas skådespelarlinje.

Barn med böcker i Framtidssfröns monter.

Skapa en bok med Framtidsfrön

Till hösten är det dags igen! För sjunde året i rad arrangerar Framtidsfrön i samarbete med Värmlands Bokfestival projektet Skapa en bok för grundskoleelever i hela Värmland. Under bokfestivalen har vi som vanligt en monterplats där elever kommer att få stå och sälja sina klassböcker.

Att elever får samarbeta, vara kreativa, skriva tillsammans och slutligen få klassens bok upptryckt i ett fysiskt format är ett arbetssätt som är otroligt uppskattat, både av lärare och elever. Varje år har Skapa en bok plats för totalt 10 klasser och det är först till kvarn som gäller.

Har du en klass som vill delta?

För att få information om tillgängliga platser, hör av er till: viktoria.gronkvist@framtidsfron.se

Kontakta oss

Har du frågor är det bara att du hör av dig till oss.

Skolprogrammet

Birgitta Larsson
010-833 10 68
birgitta.larsson2@regionvarmland.se

Bordsbokningar och praktisk festivalinformation

Britt-Marie Lindgren
010-833 10 44
brittmarie.lindgren@regionvarmland.se

Projektledning och festivalansvarig

Ricky Andreis
010-833 1052
riccardo.andreis@regionvarmland.se

Kommunikation program och festivalinnehåll

Gunilla Peterson
010-831 43 59
gunilla.peterson@regionvarmland.se

Webb och sociala medier

Patrik Hamberg
patrik.hamberg@regionvarmland.se