Stora scenen 
Lördag 18 november 
Klockan 12.30-13.10 

Möt författaren, journalisten och dramatikern Alexandra Pascalidou, psykologen tillika författaren Lars Einar Engström och kommunikationsexperten och författaren Greta Svensson i ett panelsamtal om några av samhällets hörnstenar. Vilken roll spelar föräldrar och åklagare för att stoppa grov brottslighet och skapa trygghet? Och vad händer om någon del fallerar, när föräldrar inte orkar och kvinnliga åklagare hotas ända in i rättssalen?

Samtalet utgår från Pascalidous böcker “Var är papporna?” och ”Mammorna”, samt Engströms och Svenssons ”Darrar jag, så darrar demokratin” och leds av Kajsa Carlsson. 

Kort om aktuella böcker 

Var är papporna? 

Var Alexandra Pascalidou än talade om Mammorna fick hon alltid samma fråga: Men var är papporna? I hela sitt liv har hon undrat var papporna håller hus. Inte minst sin egen. Därför ville hon ge dem ordet. Låta dem själva berätta om faderskapet, frånvaron och förlusterna, flykten och maskuliniteten. Om våldet som löper som en röd tråd från hemmets trygga vrå till blodpölen på gatan. Om fängelseceller och förlossningar, knarkleveranser och krigsminnen. Hon möter de som stannade och de som stack, de som svek och de som aldrig slutar strida för sina barn.

Var är papporna? är uppföljaren till Alexandra Pascalidous Augustprisnominerade Mammorna. 

Darrar jag så darrar demokratin

Åklagare är ett kvinnoyrke som växt fram i tysthet. Deras arbete som demokratins försvarare är viktigare än någonsin, för de senaste åren har Sverige skakats av en brutal våldsvåg. Skjutningar med dödlig utgång, sprängningar och kriminella gäng som styr städer och bostadsområden är nya fenomen. Hela den svenska rättskedjan, från polis, åklagare och domstolar till kriminalvården är satt under stark press. 
 
Men dessa kvinnor vid rättsstatens frontlinje utsätts för mängder av hat och hot; privat, på nätet, till och med i landets rättssalar. Inte sällan utan att domaren agerar. Hur högt är priset de kvinnliga åklagarna får betala – och är det värt det? Vad händer om de sviktar i kampen mot den allt grövre kriminaliteten? 
 
“Darrar jag, så darrar demokratin” – det säger en av ett stort antal kvinnliga åklagare som tillsammans med ledande politiker intervjuas i Greta Svenssons och Lars-Einar Engströms bok med samma titel. 

Kort om författarna 

Alexandra Pascalidou är svensk-grekisk författare, journalist och dramatiker. Var är papporna? är hennes sjätte bok. 

Greta Svensson, skribent och konsult, har 30 års erfarenhet av kommunikation. Hon har varit kommunikationschef på tre statliga myndigheter, senast Arbetsmiljöverket. Idag är hon egenföretagare som skriver och agerar bollplank åt individer och organisationer. 
 
Lars Einar Engström, psykolog, författare och föreläsare, debuterade 2005 med En sexists bekännelser, som översatts till bland annat engelska och danska. 2021 gav han tillsammans med Marianne Nilsson ut debattboken Det handlar om MAKT

Fotografer: Thron Ullberg (Alexandra Pascalidou) och Annika Sahlin (Greta Svensson och Lars-Einar Engström)