Kunskapsscenen 
Lördag den 18 november 
Klockan 11.00-11.30 

Paradiset efter katastrofen: Om post-apokalypsens litteraturhistoria och ödemarkens fridfulla platser 

Vår historia kantas av berättelser om tidens slut och civilisationernas förfall. Bokhyllor och skärmar fylls av katastrofskildringar, från uppenbarelseboken i Bibeln till dagens sekulära berättelser om zombies och invasioner från rymden, som alla på olika sätt skildrar hur samhällen trasas sönder och hur livet kan te sig i katastrofens kölvatten. 

I sin presentation sammanfattar Andreas katastrofberättelsernas litteraturhistoria med avstamp vid 1800-talets början och undersöker svaren på varför vi fascineras av undergången, tidens slut och dess obevekliga pånyttfödelse. Han gör även nedslag i sin egen forskning om katastrofberättelsernas fridfulla platser, de oaser och paradisiska miljöer som något motsägelsefullt ofta dyker upp i post-apokalypsens ödemarker. 

Andreas Nyström är lektor i engelska vid Karlstads universitet och försvarade 2021 sin avhandling med titeln Places of Rest in Worlds of Ruin: Havens in Post-Apocalyptic Fiction