Stora scenen
Lördag 18 november
Klockan 10.45-11.25

Karlstad i mordens centrum!

Möt författarna Anna Tell, Peter Mohlin och Peter Nyström i ett panelsamtal med Staffan Lindström. Anna Tell är aktuell med boken Det sanningen döljer. Årets bok för Mohlin och Nyström heter Tysta Fågeln. Båda böckerna utspelar sig i Karlstad. Hur ser de på sina karaktärer i närmiljön? Vad förenar deckarförfattarna, vad skiljer dem åt? Är Karlstad det nya Morden i Midsummer.

Kort om Det sanningen döljer: I ett högsommarvarmt Karlstad blir en polis som arbetat med en stor, ifrågasatt insats kring tjuvskytte av varg mördad. Det som skulle kunna beskrivas som en ren avrättning sprider en våg av oro i kåren att fler kan stå på tur. Den erfarna brottsutredaren Hedvig Lilja vid NOA i Stockholm får i uppdrag att åka till Karlstad för att stödja en milt sagt ansträngd förundersökning. Samtidigt sörjer den unga Elin sin mors bortgång och försöker finna svar på vad som egentligen hände när hennes far försvann spårlöst från sin militärtjänstgöring vid A9 i Kristinehamn för 25 år sedan. Anna Tells nya protagonist är den grundliga men envisa och ibland impulsiva Hedvig Lilja. Fallet är komplext, någon tycks göra allt i sin makt för att dölja hemligheter och spår.

Kort om Tysta Fågeln: En benbit hittas i ett fågelbo i Grums och väcker stor uppståndelse. Trettio år tidigare försvann tvillingarna Brodin mystiskt från en lekplats i den värmländska bruksorten. Kommer benet från en av pojkarna? Varför dyker det upp nu? Författarduon Mohlin & Nyström är tillbaka med den tredje boken om John Adderley. En bladvändare som både bjuder på halsbrytande spänning och berör på djupet.

Anna Tell, född 1975 i Årjäng, bor i Stockholm, är statsvetare och polisintendent med ett förflutet inom Försvarsmakten. Hon har tjugofem års erfarenhet av operativt arbete i Sverige och internationellt. Hon har tidigare skrivit tre böcker med karaktären förhandlaren Amanda Lund.

Peter Mohlin och Peter Nyström växte upp tillsammans i Åmål och skrev sin första deckare som tioåringar. Efter att på skilda håll ha jobbat professionellt med dramatisk respektive redaktionell text bestämde de sig för att ta upp tråden från mellanstadiet och skriva en kriminalroman. Den första boken om John Adderley, Det sista livet, hyllades av läsare och kritiker och tilldelades priset Crimetime Award Årets deckardebut 2020. 2021 utkom uppföljaren Den andra systern. Den Tysta fågeln är den tredje delen. Serien om John Adderley har nått stora internationella framgångar och böckerna är utgivna i över tjugo länder.

Fotografer: Karl Nordlund (Anna Tell) och Jonatan Fernström (Mohlin och Nyström).