Stora scenen
Fredag 17 november
Klockan 16.00-16.40

Sten i siden – en rörande och upprörande Tornedalsskildring

Möt författaren Mikael Niemi i boksamtal med Malte Hallqvist. Boken Sten i siden är en berättelse som med värme skildrar Tornedalen, människorna och naturen – och de som gått före och kämpat för sin plats på jorden.

Kort om innehållet: Under ett grävarbete på myren utanför Pajala hittas några förmultnade kvarlevor. De tycks ha legat där mycket länge, och visar sig snart ha mänskligt ursprung. Spåren leder generationer tillbaka till en avlägsen, hårdare tid då arbetarna i Tornedalen reste sig ur sitt armod och började kräva rättigheter. Vi möter en fattig torparfamilj, deras drömmar, stolthet och konflikter då vägen skulle byggas genom Pajalas skogsmarker.

I Uppsala får en kvinna en av sina återkommande syner. Något drar henne norrut, till faderns uppväxttrakter. Är det förfädernas röster som hörs ropa?

Mikael Niemi har sedan debuten skrivit lyrik, prosa och dramatik. Det stora genombrottet kom då han år 2000 tilldelades Augustpriset för Populärmusik från Vittula

Fotograf: Kjell Kangas