Caféscenen 
Fredag 17 november  
Klockan 11.00-11.25 

En grön leguan på rymmen – en barnbok om ett ovanligt husdjur 

Boken handlar om Vilma som önskar sig en grön leguan i födelsedagspresent. På födelsedagsmorgonen sjunger mamma, pappa och farmor ”Ja må hon leva” för Vilma. Mamma sätter en halsduk för ögonen på Vilma och snurrar henne runt, runt. Mamma stoppar och lägger en tygpåse i Vilmas hand. Det sprattlar inne i påsen. Undra vad det kan vara? Vilma och klasskompisen Ville får ett riktigt sommaräventyr på en ö i skärgården. Där de också badar och fiskar krabbor. Boken passar bra som högläsning från 4 år och läsa själv 7-9 år. 
 
Birgitta André har mött många barn i skolan som tyckt om att läsa fakta. Boken har många faktarutor om gröna leguaner. Barnen får bland annat lära sig vad gröna leguaner äter och att de kan simma länge under vattnet. Birgitta rekommenderar att läsa faktarutorna först och sedan fortsätta med kapitlen. 

Boken är illustrerad av Gustav André och Victor André som är grafisk designer har gjort bokomslaget.