Caféscenen 
Fredag 17 november 
Klockan 16.30-16.55 

Integritet och dramaturgi 

Gunilla skriver om hur döva förnekas teckenspråk, Dahlström & Rubbestad om djupa, psykologiska familjehemligheter och Ellika har i fiktivt format skildrat den sanna historien om samen Maja som blev förälskad i rasbiologen Herman Lundborg. Samtalet på scen kommer kretsa kring hur man berättar om svåra, tuffa ämnen utan att tumma på integritet eller dramaturgi. 

Gunilla Vigert har jobbat som teckenspråkstolk och dövlärare i många år och har använt sin samlade kunskap från de dövas värld när hon skrev De ville mig väl 2023. En bok som belyser många dövas upplevelser när de förvägrats lära sig teckenspråk och därmed blivit utan språk.  

Dahlström & Rubbestad är författarduon som debuterade 2022 med Skrinet, en stark och dramatisk familjeskildring som inte lämnar någon oberörd. Svikna är uppföljaren som släpps 2023.

Ellika Shilling är brorsdotterdotter till Maja Isaksson, tornedalingen som mot alla odds på 1920-talet lyckades lämna sin bygd i norr och flytta ihop med kärleken Herman Lundborg som var chef för Statens rasbiologiska institut. Vi får följa den osannolika kärlekshistorien sedd ur Majas ögon i en bok som kan ses som ett bra komplement till Augustnominerade Käraste Herman.