Kunskapsscenen 
Fredag 17 november 
Klockan 13.00-13.25 

Du är historisk! 

Att kvinnor ges mindre plats i den breda historieskrivningen vet vi. Men visste du att det kan se lika illa ut om hundra år om vi inte gör något? Därför genomförs satsningen Du är historisk! i Värmland där kvinnohistorier samlas in, vecklas ut och synliggörs. 

På bokfestivalen samlas några av aktörerna i satsningen för ett scensamtal om hur Du är historisk! tar sig uttryck i Värmland under hösten. Hur lyfts kvinnohistorien fram på biblioteken i Arvika och Forshaga och hur kan man skapa dans av det man hittar i arkivet? 

Helena Modin, arkivchef på Föreningsarkivet i Värmland, Helena Hagelin, bibliotekarie i Forshaga och residenskonstnärerna Ana Strandberg och Sanna Norbäck Welin. 

Ana Strandberg och Sanna Norbäck Welin är frilansande dansare aktiva inom den svenska Hip Hop- och House Dance-scenen. I projektet Du är historisk! arbetar de för att synliggöra tystad kvinnohistoria genom dans, kropp och röst.