Caféscenen 
Lördag 18 november 
Klockan 15.30-15.55 

SVT-reportern Kjell Gustafsson romandebuterar 

Kjell Gustafsson, tidigare journalist i Sveriges Radio och Sveriges Television, programledare och producent av dokumentärfilmer kring gränsfrågor samtalar med förläggare Hans Kleine om debutromanen Flykten drömmen att bli hjälte.

Romanen handlar om Svein, en 20-årig Oslobo som efter att Norge ockuperades av Nazi-Tyskland började motståndskampen på hemmaplan på ett tryckeri. Han insåg snart risken att bli fast och valde att fly till Sverige för att komma till Skottland eller Kanada.

I boken skildras hur Norge drabbades utifrån flyktingarnas perspektiv, hur gränsbygderna i Värmland påverkades av kriget och hur viss kontakt kunde upprätthållas trots allt. Vardagslivet beskrivs med oväntade möten mellan beredskapssoldaterna och bygdens befolkning.